Ministrul Educatiei: Horatarile de Ultim Moment si ce Impact aduc in Scoli

Ministrul Educatiei Horatarile Ultim Moment Impact aduc Scoli

Ministrul Educatiei a dezvaluit ca o serie de hotarari de modificare a felului in care scolile din toata Romania vor continua sa functioneze in urmatoarea perioada, atat timp cat pandemia de Coronavirus va continua, o serie de schimbari specifice pentru aceasta perioada dificila urmand a fi facute.

Ministrul Educatiei explica mai jos, conform planului de guvernare pe care noul Guvern al Romaniei a decis sa il adopte, iar in mod teoretic aceasta adaptare a sistemului de invatamant la provocarile aduse de catre pandemia de Coronavirus ar trebui sa fie facute in cursul anului 2021.

“Pandemia generată de virusul SARS-CoV-2 a forţat trecerea educaţiei în mediul online şi a adus în prim-plan nevoia de a accelera o serie de reforme structurale – digitalizarea, personalizarea educaţiei, debirocratizarea, structurarea şi adecvarea curriculumului, concentrarea pe competenţe-cheie şi adaptarea la cerinţele actuale ale unei societăţi aflate în transformare accelerată.

De asemenea, pandemia a făcut şi mai vizibile clivajele între
diversele medii sociale. Se evidențiază nevoia de recuperare, atât în termeni de competențe, cât și socio-emoțional. O atenție deosebită se va acorda măsurilor remediale și continuării investițiilor în dezvoltarea infrastructurii digitale, a competențelor digitale în rândul elevilor și cadrelor didactice, precum și asigurarea unei educații pentru sănătate care să promoveze
prevenția și să combată dezinformarea.

Pierderile generate de învățarea online sunt uriașe și greu de recuperat, sistemul de învățământ nefiind pregătit pentru a susține școala online, astfel încât elevii să dobândească cel puțin același nivel de competențe pe care le oferă procesul de educație desfășurat cu prezență fizică.

Guvernul României va pune un accent deosebit pe pregătirea sistemului de învățământ pe următoarele cinci paliere: conectivitate generalizată, echipamente electronice pentru toți beneficiarii sistemului de educație, adecvate nivelului de învățământ, conținut digital pentru toate disciplinele și toate nivelurile, formare a tuturor cadrelor didactice pentru pedagogie digitală, platforme de evaluare dedicate și securizate.

Existenţa acestor probleme structurale limitează capacitatea României, în ansamblu, de a construi o societate dezvoltată în contextul unei economii globale competitive şi bazate pe tehnologie. Totodată, riscul ridicat de perpetuare a sărăciei şi de limitare a mobilităţii sociale este agravat de campanii de dezinformare şi de ştiri false.”