Valeriu Gheorghita: Noua Masura Controversata care Parea Imposibila

Valeriu Gheorghita a dezvaluit intr-un nou interviu o noua masura extrem de importanta, de care unii romani se temeau, si care va fi extrem de controversata dupa aplicare, iar asta pentru ca schema completa de vaccinare ar putea fi modificata pentru a include si boosterul.

Valeriu Gheorghita a dezvaluit ca ar putea fi nevoie de 3 doze pentru schema completa de vaccinare, pentru toata lumea, ceea ce nu va bucura foarte multi romani, iar separat de acest anunt foarte important, medicul militar vorbeste si despre vaccinul Novavax, plus motivul recomandarii vaccinarii pentru copii.

“Este evident ca vaccinarea, exista multe studii in momentul de fata, a salvat foarte multe vieti si din acest punct de vedere, foarte probabil ca in perioada urmatoare schema completa definita va consta in cele trei doze, adica o schema cu doua doze, si un booster efectuat dupa 6 luni. Aceasta va fi schema care va oferi, probabil, protectie fata de majoritatea schemelor circulante.

In perioada de studiu, cei peste 45.000 de voluntari care au fost inclusi in 2 studii importante au fost expusi la doua variante virale circulante, varianta Alpha si varianta Beta, varianta sud-africana care este este varianta cu cel mai puternic escape pe imunitate, care ocoleste cel mai mult raspunsul imun.

Am putea sa extrapolam datele si la Omicron si s-ar putea sa vorbim despre o protectie suficient de ridicata. Probabil ca in Romania vom beneficia de doze in primul trimstru al anului urmator, cand probabil vor incepe livrarile in toate stalele europene si in functie de adresabilitate vom vedea care va fi necesarul. In Romania probabil ca am putea sa receptionam transe de vaccin la sfarsit de februarie, inceput de martie.

Sunt beneficiile foarte mari, indiscutabile, la copiii care sunt vulnerabili, care au afectiuni cronice si risc ridicat de a face forme grave de COVID-19, iar eu ca parinte nu as vrea sa imi vad niciodata copilul la terapie intensiva, la reanimare, cu dependenta de oxigen, dintr-o boala care ar putea sa fie prevenita.

Eficienta vaccinurilor la aceasta varsta de grupa este extrem de ridicata, chiar daca vorbim despre cazuri foarte rare de evolutie severa prin COVDID-19, in cazul in care se intampla acest lucru, pentru parintii respectivi vorbim despre 100%, deci tocmai de aceea cred ca trebuie sa le uitam la mesaje corecte privind vaccinarea.”