Valeriu Gheorghita: Anuntul Oficial, Problema ce Afecteaza Milioane de Romani

Valeriu Gheorghita Anuntul Oficial Problema Afecteaza Milioane Romani

Valeriu Gheorghita a transmit un mesaj oficial pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca vorbeste despre o problema foarte serioasa care a stat la baza situatiei grele in care se afla tara noastra in valul 5 de infectari, si a situatiei din intreaga pandemie.

Valeriu Gheorghita vorbeste despre faptul ca romanii nu au o cultura a vaccinarii si a protectiei, iar asta a permis unui virus precum COVID-19 sa genereze atat de multe probleme in randul romanilor in ultimii 2 ani de zile, ele fiind in continuare ridicate.

“E greu de spus o nota, cum e greu sa vorbesti de succes, sau insucces. Depinde acum la ce vrem sa ne raportam. Daca ne raportam la rata de vaccinare din tarile vest europene, Portugalia, sau Denemarca, de exemplu, este clar ca suntem la un nivel insuficient in raport cu rata de vaccinare din acele tari.

Daca ne raportam la rata de vaccinare din Romania comparata cu ceea ce se intampla ca program de vaccinare in Romania, cu ceea ce s-a intamplat in campania de vaccinare anti HPV in 2009, in care doar 2% dintre cei eligibili s-au vaccinat, pot sa va spun ca in momentul de fata sa avem peste 50% din populatia adulta vaccinata e un real succes.

Vorbim despre compararea cu noi, nu cu alte tari, pentru ca daca ne comparam cu alte tari, avem mult de recuperat din multe privinte in tot ceea ce priveste sistemul medical, nu doar vaccinarea. Noi am demarat o campanie de vaccinare pe un fond de reticenta si rezistenta la vaccinare in general, era un trend cumva din pacate setat in ultimii 10 ani de crestere a ezatarii la vaccinare atat la copii, cat si la adulti.

Ceea ce cred ca ne lipseste este aceasta cultura a prevenirii bolilor, si mai ales vaccinarea in timpul perioadei de adult. Noi avem un program functional de vaccinare mai ales la copii, insa la adulti, din pacate, nu sunt atat de bine operationalizate in momentul de fata.

Sunt foarte putini adulti care pe parcursul vietii isi fac din 10 in 10 ani vaccinarea antitetanica, antidifterica, si toate celelalte vaccinuri recomandate. Practic, dupa ce copilul implineste 14 ani, cam uitam de rolul vaccinarii in timpul vietii noastre, si atunci este evident ca in acest fond de neobisnuinta a populatiei cu vaccinarea si prevenirea bolilor, avem aceasta rata de vaccinare.