Valeriu Gheorghita: Masurile Importante, ce Fac Autoritatile in Valul 5 in Romania

Valeriu Gheorghita Masurile Importante Autoritatile Valul 5 Romania

Valeriu Gheorghita a vorbit despre masurile oficiale ale autoritatilor in plin val 5 de infectari in Romania pentru milioane de romani din toata tara, iar asta pentru ca ele au pornit de ceva vreme procesul de vaccinare inclusiv in sate cu caravane mobile, separat de vaccinarea in spitale, centre de vaccinare, sau medici de familie.

Valeriu Gheorghita explica mai jos masurile care au fost aplicate de catre autoritati in Romania inainte de valul 5, dar si in timpul acestui nou val de infectari, totul pentru a vaccina un numar cat mei mare de romani in aceasta perioada cu foarte multe infectari.

“În acest moment, sunt 337 de cabinete de vaccinare care derulează astfel de activități. La 2 februarie, erau 5.358 de copii din această grupă de vârstă – 5-11 ani, care au primit prima doză de vaccin. Reamintesc faptul că vorbim de un număr de circa 1.200.000 de copii eligibili în momentul de față, în România.

De asemenea, la nivelul unităților sanitare cu paturi, până la acest moment, în cele 156 de spitale publice care derulează activităţi de vaccinare sunt peste 49.300 de persoane vaccinate, iar în 26 de unități sanitare private sunt peste 7.800 de persoane vaccinate. Continuă vaccinarea cu echipe mobile la domiciliu.

Aici, vreau să reamintesc, pentru că în spațiul public a existat transmisă ideea cum că nu au fost operaționalizate echipe mobile sau caravane de vaccinare în mediul rural. Este important să readuc aminte de proiectul “Orașul vaccinează satul”, de acest demers care a demarat pe 28 iunie. Practic, această activitate de vaccinare a avut loc în 2.788 de comune din România, ceea înseamnă 97% din comunele din România.

Și s-au vaccinat în cadrul acestui demers peste 1,14 milioane de persoane, reprezentând un total de peste 2,59 de milioane de doze administrate, aici intrând tot ce s-a vaccinat în mediul rural, cu echipe mobile, caravane și medicii de familie care au activitate de vaccinare în mediul rural. Aş mai vrea să precizez o acțiune care se derulează chiar în acest moment.

Fac o precizare – acest demers, “Oraşul vaccinează satul”, s-a încheiat la data de 31 august. Practic, a început la sfârșitul lunii iunie și a continuat pe toată perioada verii. Este adevărat că numărul absolut al celor care s-au vaccinat nu este unul semnificativ, însă vorbim de populație din rural, unde nivelul de ezitare a fost mult mai crescut decât în marile aglomerări urbane.”