Ministrul Educatiei: Confirmare de Ultim Moment a Schimbarilor Oficiale din Scoli

Ministrul Educatiei Confirmare Ultim Moment Schimbarilor Oficiale Scoli

Ministrul Educatiei confirma oficial unele dintre cele mai mari schimbari facute in ultimii ani in scolile din toata Romania, autoritatile din tara noastra avand scopul de a le oferi elevilor din toata tara posibilitatea de a invata in clase moderne prin investitii majore facute multumita fondurilor PNRR.

Ministrul Educatiei explica in cadrul PNRR modul in care ar urma sa fie investite sute de milioane de euro pentru cumpararea de mobilier pentru zeci de mii de sali de clasa din Romania, dar si laboratoare scolare, totul pentru ca elevii sa aiba parte de o experienta mai buna cand invata in ele.

“Asigurarea dotărilor necesare pentru sălile de clasă și laboratoare școlare pentru predare transdisciplinara se va realiza descentralizat la nivelul scolilor, ISJ-urilor și autorităților publice locale. Până în 2026 se estimează dotarea cu mobilier a 75.000 săli de clasa din cele 121.763 săli de clasa existente în prezent, precum si a 10.000 laboratoare de stiinta si cabinete scolare (se estimează că, până în anul 2026, numărul laboratoarelor de stiinta si cabinete sa creasca de la 7.570 la 10.000).

Investițiile vor fi făcute cu prioritate în scolile din zonele defavorizate și în acele unități școlare unde în ultimii 10 ani nu s-a mai investit în dotari pentru mobilier de sali clasa și laboratoare, cabinete școlare. Investiția se referă la componenta digitalizata a laboratoarelor, atelierelor si cabinetelor școlare, respectiv la softuri școlare, simulatoare, in general materiale didactice digitale pentru învățarea aplicată a disciplinelor școlare, altele decât cele pentru sălile de clasa si laboratoarele de informatică sau atelierele de practica dn rețeaua IPT.

Investiția se va realiza pe baza unei metodologii care va stabili criteriile de prioritizare a investiției în școlile unde este cea mai mare nevoie de a investiții in mobilier si dotari laboratoare si cabinete școlare, in cadrul unor scheme de finanțare dedicate școlilor, ISJ-urilor sau autorităților locale.

Aceste investiții nu se suprapun peste investițiile realizate in cadrul I9, care se referă la laboratoare informatice pentru studiul disciplinelor TIC sau la echipamente școlare digitale pentru sălile de clasa și la smartlab-uri, care sunt echipamente dedicate aprofundării unor lecții.

Investițiile în infrastructură si în infrastructura digitală aferente I11 vizează toate școlile din România care nu au beneficiat in ultimii 5 ani de investiții asemănătoare si se vor realiza pe baza unor nevoi justificate de fiecare scoala în cereri de finanțare, cu respectarea principiului de evitare a dublei finantari.”