Alenxadru Rafila: Semnal de Alarma de Ultim Moment, Ingrijorare in Romania

Alexancdru Rafila a vorbit pentru milioane de romani din toata tara despre ceva care ar trebui sa fie cunoscut de catre toata lumea in momentul de fata, iar asta pentru ca el le recomanda oamenilor sa fie in continuare foarte vigilenti si sa respecte masurile de prevenire a raspandirii Coronavirus.

Alexandru Rafila spune ca situatia privind numarul de infectari este ingrijoratoare, iar asta pentru ca trend-ul de infectari s-a inversat, este unul ascendent, iar autoritatile monitorizeaza in momentul de fata situatia pentru a vedea daca este cazul sa ia masuri noi, sau nu.

“Nu îmi place să fac astfel de aprecieri, pentru că dumneavoastră îmi propuneți o notă globală. Comportamentele sunt foarte diferite, sunt multe persoane care se comportă de nota zece, alții au o notă mai mică de cinci. Asta nu înseamnă că noi putem să dăm o notă populației din România.

Noi avem doar datoria să-i informăm, să știe ce au de făcut şi bineînțeles că modul de reacție ține de conștiința fiecăruia și de nivelul de educație și de înțelegere a acestor lucru pe care noi încercăm să le explicăm, dar încercăm să le explicăm pentru toată lumea.

Situația de acum este, dacă vreți, preocupantă, în sensul că s-a schimbat trendul. Dintr-un trend ascendent am intrat pe unul crescător, cu aceleași tulpini virale, fără tulpina Delta, care practic a dispărut din circulație. Monitorizăm situația.

Nu suntem în măsură să putem să răspundem cu exactitate unei astfel de întrebări, dar monitorizarea zilnică, evaluarea săptămânală va oferi suficiente argumente, cât să putem într-un anumit timp să vă răspundem. Eu sper să nu fie cazul să vă răspundem, pentru că dacă va fi o creștere relativ limitată, atunci cu siguranță nu vor fi probleme asupra sistemului de sănătate.

La ATI sunt alocate aproape 1.900 de paturi, au fost alocate pentru pacienții infectați COVID și vă spuneam că propunerea inițială a fost de ridicarea restricțiilor atunci când se scădea sub 50%, au fost ridicate până la urmă când s-a ajuns la o astfel de cifră. Acum avem mult mai puțin, în jur de 25% dintre paturi sunt ocupate. Este o discuție pe care cu siguranță o vom avea, dacă ajungem la jumătate din gradul de ocupare a secțiilor de Terapie Intensivă.”