Ministrul Educatiei: Masura de Ultima Ora Decisa pentru Milioane de Elevi din Scoli

Ministrul Educatiei Masura Ultima Ora Decisa Milioane Elevi Scoli

Ministrul Educatiei a pus in aplicare o masura extrem de importanta care a fost decisa pentru beneficiul a milioane de elevi din toate scolile Romaniei, iar asta pentru ca a fost publicata pentru dezbatere publica strategia nationala de educatie financiara, o schimbare extrem de asteptata in tara noastra.

Ministrul Educatiei explica mai jos cele 8 principii ale strategiei nationale pentru educatie financiara in scolile din Romania, ele fiind extrem de importante pentru ca elevii din scoli sa poata beneficia de pe urma acestui program extrem de serios, care va avea un impact major asupra viitorului lor.

“Educația financiară trebuie să fie disponibilă și promovată în mod activ pe întregul parcurs al vieții, fără întrerupere. Programele de educație financiară trebuie să fie îndreptate în mod clar către nevoile cetățenilor. Pentru a atinge acest obiectiv, trebuie să se efectueze studii preliminarii în vederea stabilirii nivelului actual de cunoștințe financiare ale cetățenilor pentru a determina acele chestiuni care necesită o abordare primordială.

Programele trebuie să fie disponibile în timp util și ușor accesibile. Consumatorii trebuie să beneficieze de o educație în materie economică și financiară cât mai curând posibil, începând cu vârsta școlară. Dezvoltarea, sau după caz, introducerea elementelor de educație financiară în curriculum, prin abordări transdisciplinare, multi și interdisciplinare sau într-un sistem modular.

Programele de educație financiară trebuie să cuprindă instrumente generale care să atragă atenția asupra necesității de a îmbunătăți cunoștințele financiare în materie de chestiuni și riscuri financiare. Atunci când prestatorii de servicii financiare furnizează o educație financiară, aceasta trebuie să fie echilibrată, transparentă și obiectivă. Interesele consumatorului trebuie să fie întotdeauna avute în vedere.

Formatorii din domeniul financiar trebuie să beneficieze de resursele și de formarea corespunzătoare pentru a putea desfășura programe de educație financiară eficace și fiabile. Trebuie să se promoveze coordonarea la nivel național între părțile interesate pentru a obține o definire clară a rolurilor, pentru a facilita schimbul de experiențe și pentru a raționaliza și crea o ierarhie a resurselor.

Cooperarea internațională între furnizorii de educație financiară trebuie
întărită pentru a facilita schimbul celor mai bune practici. Furnizorii de educație financiară trebuie să evalueze în mod regulat și, dacă este necesar, să actualizeze programele pe care le gestionează pentru ca acestea să fie conforme cu cele mai bune practici din acest domeniu.”