Ministrul Educatiei: Masuri de Ultima Ora Decize cu Schimbari pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei Masuri Ultima Ora Decize Schimbari Elevii Scoli

Ministrul Educatiei le vorbeste tuturor romanilor din intreaga tara despre o hotarare extrem de importanta care a fost luata pentru milioane de elevi ai tuturor scolilor Romaniei, mai exact implementarea educatiei financiare, iar mai jos puteti vedea obiectivele masurilor care sunt impuse.

Ministrul Educatiei a spus in repetate randuri in ultima vreme ca educatia financiara este o prioritate pentru urmatorul an, si strategia nationala pentru implementarea acestui obiectiv in scoli a fost deja publicata de catre autoritati, deci ramane doar de vazut cum anume se va face si implementarea efectiva.

“Pentru îmbunătățirea gradului de educație financiară la nivelul întregii populații este necesară o viziune unitară la nivel de instituții cheie în domeniul financiar, astfel încât să fie dezvoltată și implementată pe termen mediu și lung o strategie, aceasta având următoarele două obiective generale.

Creșterea gradului de educație financiară prin formarea de competențe în domeniul educației financiare, în rândul copiilor și adolescenților și pregătirea lor pentru a deveni consumatori informați de produse, instrumente și servicii financiare.

Îmbunătățirea cunoștințelor și a abilităților populației adulte de a planifica finanțele proprii, de a economisi pentru viitor și de a fi consumatori informați de servicii, produse și instrumente financiare. Ghidul OECD de elaborare a Strategiilor Naționale de Educație Financiară menționează că „programele de educație financiară eficace se concentrează pe dezvoltarea atitudinilor și competențelor și nu doar pe furnizarea de cunoștințe41.

Prin urmare obiectivele specifice sunt definite din perspectiva atitudinilor și comportamentelor pe care această strategie urmărește să le dezvolte sau să le schimbe în vederea îndeplinirii obiectivelor generale enunțate mai sus. Având în vedere că nevoile în privința educației financiare, dar și metodele de implementare a programelor de educație financiară depind de factori socio-economici (ex. vârstă, venituri, nivel educațional etc.).

Obiectivele specifice sunt definite la nivel de fiecare segment de populație țintă astfel: copii și tineri până în 25 de ani: înțelegerea mecanismelor economice; o înțelegerea drepturilor și obligațiilor consumatorilor; o înțelegerea importanței planificării financiare pentru a se proteja în cazul unor evenimente neprevăzute; o asigurarea unei bune înțelegeri a riscurilor financiare și a unei modalități corecte de a le gestiona; o dezvoltarea abilităților necesare pentru a putea gestiona provocările financiare și a abilităților de a lua decizii informate cu privire la administrarea propriilor fonduri.”