Calea Lactee: Descoperirea INCREDIBILA care Schimba TOT ceea ce Stiam

Calea Lactee Descoperirea INCREDIBILA Schimba TOT Stiam

Calea Lactee, galaxia din care facem parte, este doar una dintre milioanele, sau miliardele, de galaxii care exista in univers, ea fiind casa pentru milioane peste milioane de stele si planete. Oamenii de stiinta au calculat de ceva timp ce vechime are Calea Lactee, insa conform unui studiu nou, galaxia noastra ar avea o vechime mult mai mare decat au crezut acestia, ceea ce uimste din toate punctele de vedere, chiar daca inca suntem departe de ao putea explora.

Calea Lactee are stabilita de catre oamenii de stiinta o varsta cu 2 miliarde de ani mai mare pentru discul sau, ceea ce nimeni nu credea ca ar fi posibil, dar ceva ce iata ca ne arata cat de putine inca stim in legatura cu ea. Conform acestei noi teorii, discul galaxiei Calea Lactee s-ar fi foart ma “doar” 800 de milioane de ani dupa aparitia universului, sau Big Bang, deci inca mai avem destule de descoperit in legatura cu vastul intuneric din care facem parte.

Calea Lactee: Descoperirea INCREDIBILA care Schimba TOT ceea ce Stiam

Calea Lactee Descoperirea INCREDIBILA Schimba TOT Stiam vechime
FOTO: Stefan Payne-Wardenaar / MPIA

Calea Lactee a avut aceasta descoperire facuta de catre cercetatorii universitatii Max Planck din Germania, ei analizand stelele cunoscute cu denumirea de “sub giganti”. Denumirea vine de la perioada de evolutie in care se afla o anumita stea, aceasta perioada durand “doar” cateva milioane de ani, iar in baza acestor calcule s-a facut si cel pentru a stabili faptul ca o parte din Calea Lactee are o vechile mult mai mare decat a crezut foarte multa lume.

“Folosind datele misiunii Gaia a ESA, astronomii au arătat că o parte a Căii Lactee cunoscută sub numele de „discul gros” a început să se formeze în urmă cu 13 miliarde de ani, cu aproximativ 2 miliarde de ani mai devreme decât se aștepta și la doar 0,8 miliarde de ani după Big Bang. Acest rezultat surprinzător provine dintr-o analiză efectuată de Maosheng Xiang și Hans-Walter Rix, de la Institutul Max-Planck pentru Astronomie, Heidelberg, Germania.

Ei au preluat date despre luminozitate și poziție din setul de date Early Data Release 3 (EDR3) de la Gaia și le-au combinat cu măsurători ale compoziției chimice ale stelelor, așa cum sunt date de datele de la Telescopul spectroscopic cu fibre multi-obiect din China (LAMOST) pentru aproximativ 250 000. stele pentru a-și deriva vârstele.”

Calea Lactee a avut varsta a peste 250.000 de stele “sub-gigant” stabilite multumita informatiilor venite de la telecopul LAMOST, dar si multumita misiunii Gaia ambele apartinand de ESA. Formarea galaxiei Calea Lactee ar fi inceput la 800 de milioane de ani dupa Big Bang, dar a fost accelerata la 2 miliarde de ani din acel punct, astfel ca galaxia a ajuns in forma de baza a celei pe care o cunoastem astazi, ea evoluand in continuare de-a lungul altor miliarde de ani.

Calea Lactee inca ascunde foarte multe secrete fata de intreaga omenire, astfel ca avem foarte multe de descoperit in legatura cu ea, dar e greu de spus de cat timp va fi nevoie pentru ca asta sa se intample.