Adrian Chesnoiu: Mesajul Important de Ultim Moment pentru Toata Romania

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, vorbeste pentru milioane de romani despre una dintre cele mai serioase probleme care ameninta nu doar Romania, ci si intreaga lume, mai exact o criza alimentara globala, el spunand ca Romania nu se numara printre statele care ar putea fi afectate.

Adrian Chesnoiu spune ca Romania are stocuri mari pentru anumite alimente, deci o criza alimentara este departe, separat vorbind si despre preturile oualor, care au crescut cu pana la 40% in anumite state europene, el spunand ca romanii isi asigura autoconsumul, deci fara importuri ele n-ar trebui sa creasca.

“Cu siguranţă nu s-a referit la România. Atunci când Banca Mondială sau forurile internaționale evaluează situația o fac la nivel global și se referă la anumite state care, din păcate, nu își pot asigura din producție internă sau se află pe continent unde circulația produselor agroalimentare este îngreunată și este afectată de impactul războiului din Ucraina.

România nu este într-o astfel de situație, stăm bine la nivelul stocurilor interne până la noua recoltă, dacă ne referim la cereale, sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care funcționează fără perturbări majore, deci lucrurile acestea nu se referă la țara noastră.

Am avut, în perioada trecută, analize permanente, pe are le vom realiza în continuare la Ministerul Agriculturii, să vedem în ce stadiu suntem cu gradul de răsărire a culturilor de toamnă, și suntem bine – peste 98% din culturile însămânțate în toamna lui 2021 se află într-o stare de vegetație normal -, am început campania de primăvară, de însămânțări de primăvară, și lucrurile se derulează bine aș putea spune.

Au venit aceste ploi din luna aprilie care au dat o vigoare aparte câmpului și culturilor agricole, iar din perspectiva rezultatelor, desigur, mai e ceva până la noua recoltă, dar evaluările pe care le facem nu ne situează în zona de risc din punct de vedere alimentar.

Şi va fi şi mai mică diferența de preţ şi de creştere a prețului, pentru că, în mod natural, în România, în perioada aceasta, apar ouăle din gospodăriile populației, se asigură autoconsumul din producția internă și nu depindem foarte mult de parte de industrie, din sectorul avicol de producție a ouălor de consum. Deci, în general, dacă facem toate analizele așa cum o facem de fiecare dată, în perioada verii presiunea pe piață scade, pentru că ne asigurăm ouăle din necesarul de consum intern.”