Ministrul Economiei: Hotararile de Ultim Moment pentru Protejarea Tuturor Romanilor

Ministrul Economiei a anuntat o serie de hotarari extrem de importante pentru protejarea romanilor din toata tara in aceasta perioada, iar asta pentru ca vorbim despre aplicarea in Romania a unei directive europene foarte importante cu privire la protectia consumatorilor.

Ministrul Economiei explica mai jos exact ce inseamna aceste prevederi care vor fi aplicate in toata Romania, si vorbim despre vesti foarte bune pentru romanii care interactioneaza cu diversii furnizori de servicii, si nu numai, asa detaliile complete fiind prezentate mai jos.

“Cu ajutorul acestor modificări legislative sunt stabilite mult mai clar aceste practici, detaliate și, de asemenea, sunt adoptate sancțiuni care vin să reglementeze aceste practici și să protejeze și mai mult consumatorul. Țin să spun că Ministerul Economiei, împreună cu asociațiile profesionale, și, de asemenea, cu ANPC, am avut discuții pe parcursul a câtorva luni, astfel încât această ordonanță de urgență și aceste măsuri, care sunt adoptate în România.

Pe de o parte să asigure o protecție a consumatorilor așa cum prevăd standarde europene, dar, de asemenea, să avem și un cadru legislativ care să permită operatorilor economici să își desfășoare activitatea în mod corect, într-un mod concurențial, astfel încât să nu venim cu măsuri suplimentare care ar fi dus la diminuarea competitivității acestor operatori.

În ceea ce privește sancțiunile, sancțiunile la nivel național ajung până la valoarea de două milioane de euro, echivalent în lei, și pentru cazuri excepționale transnaționale, care sunt specificate în Directiva Europeană, putem ajunge până la un procent de 4% din cifra de afaceri, dar în cazuri excepționale care vizează aceste practici neconcurențiale sau practici înșelătoare, care se manifestă în mai multe țări din cadrul Uniunii Europene.

Aceste modificări vizează toate produsele și toate serviciile pe care un consumator le poate achiziționa de pe piața românească, dar care, de asemenea, după cum știți, au un conținut digital din ce în ce mai mare și atunci am reglementat și acest conținut digital, ca aceste practici și aceste produse să fie reglementate corespunzător.

De asemenea, fiecare consumator să știe care sunt drepturile pe care le are în raport cu comercianții. Sunt câteva lucrurile care trebuie menționate aici. Vorbim și de publicitatea online și de publicitate agresivă, în concordanță cu directiva europeană, sunt și acolo sancțiuni.”