Ministrul Educatiei: Milioane de Romani Vizati de Masuri Importaten pentru Scoli

Ministrul Educatiei Milioane Romani Vizati Masuri Importaten Scoli

Ministrul Educatiei dezvaluie pentru milioanele de romani din intreaga tara o serie de masuri foarte importante de care sunt vizate scolile in perioada urmatoare, iar asta pentru ca educatia financiara ar urma sa faca parte din ele, asa cum este si normal intr-o tara civilizata.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre motivele din cauza carora este necesara educatia financiara in scolile din toata Romania, si cat de mare poate fi impactul in viitor pentru aplicarea unor asemenea tipuri de masuri care sa ajute copiii din tara sa inteleaga cum sa-si planifice viitorul din punct de vedere financiar.

“Accentul în ceea ce privește educația financiară pentru populația adultă activă ar trebui să fie asupra economisirii pentru viitor, planificării și gestionării evenimentelor de viață neașteptate. În prezent, consumatorii au la dispoziție o gamă largă de instrumente și servicii financiare din care să aleagă și, prin urmare, este vital să fie pregătiți și să dispună de cunoștințele și abilitățile adecvate pentru a lua decizii financiare corecte în mod informat.

Pentru ca adulții să țină pasul cu progresele de pe piața serviciilor financiare, trebuie să dispună de cunoștințe în domeniul financiar pentru a evita investițiile frauduloase și greșelile costisitoare, cum ar fi împrumuturile cu cost ridicat și pe termen scurt care atrag probleme de îndatorare în viitor.

Gradul de folosire a serviciilor financiare digitale este în creștere, însă practica de utilizare a numerarului continuă să fie răspândită. Deși numărul cardurilor aflate în circulație este în creștere, un mic procent din populație folosește internetul pentru a achita facturi sau a accesa contul bancar.

Planificarea pentru perioada de pensionare este un alt subiect important având în vedere îngrijorările cu privire la sustenabilitatea sistemului de pensii de stat. Prin urmare, sunt necesare acțiuni care să stimuleze creșterea economiilor pentru perioada de pensionare pe durata vieții. Sistemul de pensii din România este structurat pe trei piloni.

Pilonul I este obligatoriu pentru majoritatea tipurilor de contracte și categorii de angajați. Pilonul II este o schemă de pensii obligatorii administrate privat însă, începând cu luna decembrie 2018, și Pilonul II a devenit opțional și, după 5 ani, angajații au opțiunea de a transfera contribuțiile viitoare către Pilonul I. Pilonul III constă în fondurile de pensii private voluntare. În ultimul an a fost înregistrată o creștere a numărului de participanți la sistemul de pensii private.”