Ministrul Energiei: Anuntul Oficial de Ultim Moment privind Benzina, Motorina

Ministrul Energie le transmite romanilor un anunt extrem de important care va avea impact pentru preturile la benzina si motorina in viitor, iar asta pentru ca in momentul de fata nu este preconizata vreo problema in ceea ce priveste procurarea de titei pentru producerea de carburant in Romania.

Ministrul Energiei spune ca cel putin in cazul rafinariei OMV Petrom de la Brazi se foloseste titei romanesc, dar ea e calbirata pentru titei Ural, din Kazahstan, sau alte tipuri similare, dar ca nu ar exista probleme in ceea ce priveste procurarea de titei din alte surse pentru a se sustine productia in tara noastra pentru cetateni in viitor.

“Producția României, în momentul de față, se cifrează la 30% din consumul național. În general, producția de țiței românesc merge în rafinăria OMV Petrom de la Brazi. Rafinăria Petromidia este calibrată, ea aşa a fost construită, pe țiței Ural, ţiţei care vine din Kazahstan, Federaţia Rusă sau alte tipuri de țiței care sunt asemănătoare.

Deci trebuie să ne uităm și la tehnologia de rafinare în așa fel încât țițeiul pe care îl achiziționează – și asta fac companiile, ştiu foarte bine acest lucru – să poată fi și folosit. Nu cred că se pune problema, în acest moment, că nu găsim resurse de petrol pentru a putea funcționa.

Eu cred că cei de la Petrom, care dețin şi extracția țițeiului și a gazului natural, pentru că Romgazul nu deține decât extracție de gaze. Romgazul dacă descoperă țiței în zăcămintele pe care le are, evident că vor scoate şi țițeiul. Sunt încă în planul investițional al celor de la OMV Petrom.

Se găsește inclusiv acest lucru, o încercare de creștere a producției, dar nu vă așteptați ca de mâine sau de peste un an de zile să vorbim de 40, de 50, de 60% țiței românesc. Trebuie să avem unde să îl rafinăm, iar rafinăria de la Brazi este calibrată pe țițeiul românesc, foarte puțin țiței din import vine în rafinăria de la Brazi.

Am explicat atât în discuțiile bilaterale cu doamna comisar european Kadri Simson, comisar european pe energie, cât şi cu directoarea generală a DG ENER, faptul că România este producător de gaze naturale. Suntem al doilea producător de gaze naturale și odată cu rezervele din Marea Neagră devenim un producător de gaze naturale care produce mai mult decât consumă și, evident, putem fi furnizori de securitate regională.”