Ministrul Educatiei: Modernizare Fara Precedent in Scoli Anuntata Oficial Elevilor

Ministrul Educatiei anunta unele dintre cele mai mari schimbari pentru scolile din Romania in ultimii ani de zile, si vorbim despre o modernizare fara precedent pe care o fac autoritatile pentru laboratoarele de informatica si clasele din toata tara, incepand cu tablele digitale care le inlocuiesc pe cele clasice.

Ministrul Educatiei spune totusi ca modernizarile nu se vor opri doar acolo, iar asta pentru ca vom avea inclusiv realitate virtuala, augmentata, sau printare 3D in laboratoarele scopare, cate 18.000 de euro fiind alocati pentru 5.000 de scoli pentru a aduce mai multa tehnologie in fata elevilor.

“Romania Educata trebuie sa produca efecte, ne-am angajat la nivelul Guvernului sa implementam acest proiect (n. red. inlocuirea tablelor din scoli) si sa avem pachetul legislativ care va fi disponibil rapid. Mai apoi avem niste termene care sunt clar stabilite in PNRR, nu putem sa le ignoram.

La nivel basic, in fiecare sala de clasa va fi cate o tabla interactiva, apoi peste 5.000 de scoli vom avea laboratoare informatice. Sunt peste 18.000 de euro disponibili pentru fiecare laborator de informatica din fiecare scoala. Acolo unde exista laboratoare informatice functionale, e foarte bine, pot folosi acesti bani pentru un upgrade tehnologic.

Acolo unde nu exista deloc, 18.000 de euro este suficient sa iti creezi un laborator informatic “la minim”. Apoi avem 1.100 de smart lab-uri in care vorbim despre realitate virtuala, realitate augmentata, de imprimare 3D, vorbim despre kituri de robotica, sunt 1.100 de astfel de laboratoare in Romania, o medie de 30 pentru fiecare judet, pentru ele trebuie organizate licitatii.

Mai avem un numar foarte important 3.200 de microbuze scolare, aproape cat numarul de UAT-uri din Romania, aproape toate electrice, dar si pentru acestea trebuie organizate licitatii, si pot sa continui lista acestor obiective din PNRR, o punem alaturi de capacitatea ministerului, si asa cum am spus ca de multe ori autoritatile locale nu au capacitatea de a scrie proiecte pentru a accesa fonduri europene, recunosc cu maxima onestitate, ca si noi avem o capacitate departe de cea necesare.

Ministerul ramane titularul de reforma, detine controlul, impune caracteristicile tehnice pentru a nu avea discrepante tehnice, dar licitatiile propriu-zise trebuie sa fie organizate descentralizat. De altfel as vrea sa spun ca am luat decizia de a propune Guvernului un exemplu de descentralizare. Toate palatele copiilor, cluburile scolare, si toate cluburile sportive scolare, sa treaca din administrarea ministerului, pentru ca nu le putem gestiona eficient, la autoritatile locale.”