Virgil Popescu: Masurile cu Impact pentru Energie ale Comisiei Europene din Cauza Razboiului

Virgil Popescu Masurile Impact Energie Comisiei Europene Cauza Razboiului

Virgil Popescu, ministrul Energiei, le vorbeste tuturor romanilor din tara noastra despre noile sanctiuni care au fost adoptate de catre Comisia Europeana impotriva Rusiei, ele vizand inclusiv importurile de tite si produse petroliere din tara care a invadat Ucraina in 24 februarie 2022.

Virgil Popescu vorbeste mai jos si despre planul RePowerEU, unul care a fost gandit pentru a reduce foarte mult dependenta de resursele energetice rusesti pe termen cat se poate de lung, dar si intr-o perioada cat se poate de scurta, toate detaliile fiind disponibile mai jos de la ministru.

„Președintele României Klaus Iohannis a participat la Consiliul European. Cu prilejul reuniunii, a fost agreat și cel de-al șaselea pachet de sancțiuni la adresa Rusiei, vizând importul de țiței și produse petroliere din Rusia, cu excepția temporară a importurilor livrate prin conducte, asupra cărora Consiliul European va reveni cât mai curând posibil. Textul final a inclus și o clauză de solidaritate între statele membre, care corespunde inclusiv solicitărilor formulate de România în cadrul discuțiilor.

În ceea ce privește situația în domeniul energiei, liderii europeni au trecut în revistă progresele realizate în vederea eliminării dependențelor de importurile de gaz, petrol și cărbune din Rusia.

Pe baza Planului RePowerEU publicat recent de Comisia Europeană, șefii de stat și de guvern au agreat necesitatea, pe termen scurt, a continuării diversificării surselor și rutelor, precum și a securizării aprovizionării cu energie la prețuri accesibile, prin încurajarea utilizării platformei europene pentru achiziționarea energiei, explorarea împreună cu partenerii internaționali a modalităților de limitare a creșterii prețurilor la energie, inclusiv fezabilitatea introducerii unor plafonări temporare a prețurilor la import, atunci când este cazul. A fost evidențiată importanța surselor indigene de energie în cadrul acestor eforturi. Totodată, liderii europeni au mai agreat accelerarea investițiilor în energii regenerabile, ameliorarea eficienței energetice, precum și finalizarea și îmbunătățirea interconectărilor rețelelor europene de gaz și electricitate prin investiții în infrastructura proiectelor noi și a celor existente.

Statele membre urmează să examineze propunerile Comisiei Europene referitoare la atingerea obiectivelor stabilite în RePowerEU.

În spiritul solidarității europene, liderii europeni au discutat și necesitatea pregătirii pentru o eventuală perturbare masivă în aprovizionarea cu energie și a completării stocurilor înainte de sezonul de iarnă. Comisia Europeană a fost invitată să continue lucrările în vederea optimizării funcționării pieței europene de electricitate, inclusiv cu privire la efectele prețurilor gazului asupra acesteia.”