Virgil Popescu: Hotararea Oficiala de Ultim Moment pentru Investitii in Energie

Virgil Popescu Hotararea Oficiala Ultim Moment Investitii Energie

Virgil Popescu, ministrul Energiei, le explica romanilor din toata tara noile masuri care au fost adoptate pentru ei de catre autoritatile din tara noastra, iar asta pentru ca incepand de ieri a fost deschis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fondeuri PNRR destinate investiilor pentru producerea de energie electrica.

Virgil Popescu vorbeste despre energie electrica produsa din surse regenerabile de energie eoliana si solara, iar pentru ca acest obiectiv sa fie indeplinit, au fost depuse nu mai putin de 668 de proiecte, sume substantiale de bani fiind dedicate acestor proiecte de autoritati.

“PNRR – ENERGIE Astăzi la ora 17.00 s-a înschis call-ul pentru depunerea proiectelor pentru fonduri din PNNR destinate investițiilor pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. Au depus proiecte 668 de aplicanți.

Valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei pe MW instalat este de maximum: Energie eoliană 1.300.000 Euro/MW- pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv); 650.000 Euro/MW- pentru capacități instalate mai mari de 1 MW. Energie solară 750.000 Euro/MW – pentru capacități instalate între 0,2 MW (exclusiv) și 1 MW (inclusiv); 425.000 Euro/MW – pentru capacități instalate mai mari de 1 MW.

Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 15.000.000 euro pe întreprindere, pe proiect de investiții. Tot astăzi, am pus în dezbatere publică documentele aferente apelului competitiv – Sprijinirea investiţiilor în modernizare, monitorizarea și eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienței energetice în sectorul industrial, Măsura de investiții 5.

Prin realizarea proiectelor finanțabile în cadrul acestei scheme de ajutor se urmăreşte implementarea unui număr de minim 50 de proiecte destinate creșterii eficienței energetice a industriei care să determine o economie de energie de cel putin 30% în cadrul activității economice a întreprinderilor beneficiare. Am încredere că și prin aceste investiții vom asigura securitatea și independența energetică a României.

În cadrul vizitei de lucru în Emiratele Arabe Unite, unde se desfășoară cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite, am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Energiei și Infrastructurii E.S. Suhail Mohamed Al Mazrouei. Am discutat despre acțiunile comune pentru facilitarea operaționalizării unor noi rute de transport gaze naturale din zona Golfului, inclusiv GNL. România este interesată și de achiziția de petrol și produse petroliere. Un punct de interes comun îl reprezintă producția de energie regenerabilă, de aceea i-am transmis omologului că încurajez companiile emirateze să vină să facă investiții în țara noastră.”