Ministrul Educatiei: Ordonanta de Urgenta pentru Mese in Scoli, Probleme la Evaluarea Nationala

Ministrul Educatiei Ordonanta Urgenta Mese Scoli Probleme Evaluarea Nationala

Ministrul Educatiei a confirmat astazi adoptarea unei ordonante de urgenta foarte importanta care aduce ma imulte mese in scolile din Romania, mai exact se dubleaza numarul scolilor in care vor fi oferite mese calde, peste 140.000 de elevi urmand a beneficia de acest program, finantat acum cu 354.9 milioane de LEI, fata de 35 de milioane de LEI, acum 10 ani.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre problemele aparute la Evaluarea Nationala in ceea ce priveste recorectarea notelor obtinute de catre elevi, existand cateva judete in care diferentele dintre notele initiale si cele obtinute la corectare au fost neobisnuit de mari, asa ca a fost nevoie de verificari suplimentare facute de catre autoritati.

“Plecând de la ideea că problema reducerii abandonului școlar în România este esențială, avem patru piloni: avem asigurarea unei mese școli, avem asigurarea transportului gratuit, avem asigurarea unui sistem de bursă motivant și avem Programul național de reducere a abandonului școlar.

Astăzi, în Guvern, am adoptat o ordonanță de urgență prin care, după șase ani de pilotare, se extinde programul “Masă caldă” de la 150 de școli la 300 de școli. Sunt vizați un număr de 140.000 de elevi. Finanțarea totală pentru anul școlar 2022 – 2023, programul “Masă caldă” în școli este de 354,9 milioane lei.

Remarcăm faptul că este de zece ori mai mare decât finanțarea de 35 de milioane de lei acordată în anul 2016 pentru acest program, deci a crescut de zece ori finanțarea pentru acest program. De asemenea, programul ” Masă caldă” în școli este integrat în conceptul “Masă sănătoasă” în școli, un program în curs de inițiere la nivelul Guvernului, care vizează un milion de elevi, cu o finanțare de peste un miliard de euro pentru perioada 2022 – 2027. Aceasta este ordonanța de guvern adoptată astăzi, extrem de importantă pentru susținerea procesului educațional. Dacă aveți întrebări.

Am avut, de asemenea și 17 lucrări, pentru a vă răspunde concret la întrebare, care au avut note modificate cu diferență mai mare de două puncte. Este vorba de 16 lucrări la limba română și o lucrare la matematică. Județele în care s-au înregistrat aceste diferențe, flagrante îndrăznesc să spun, au fost următoarele: Constanța, Dâmbovița și Bacău – câte trei note schimbate, existând diferență mai mare de două puncte.

Buzău – două note schimbate, mai apoi avem Clujul, Călărași, Covasna, Gorj, Suceava, Vâlcea cu câte o singură notă schimbată, existând o diferență mai mare de două puncte. Sunt și situații de genul celor ale elevului din Bihor, cu diferență de 5,9 puncte.”