Ministrul Educatiei: Decizia Oficiala, Liceele vor avea Autonomia de a isi Asuma Pregatirea Vocationala

Ministrul Educatiei Decizia Oficiala Liceele avea Autonomia Asuma Pregatirea Vocationala

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o decizie foarte importanta pentru un numar mare de licee din toata Romania, iar asta deoarece autoritatile intentioneaza sa le permita liceelor sa isi asume misiunea de a ii pregati pe filiera vocationala pe elevii care vor dori sa urmeze sistemul de educatie in aceste domenii.

Ministrul Educatiei spune ca este deasemenea importanta sustinerea domeniului ingineriei civile pentru studentii din toata Romania, iar asta pentru ca in unele ramuri exista foarte putine universitati care-i mai pregatesc pe tineri, deci este importanta sustinerea domeniului, dar nu in detrimentul altora existente.

“Un alt lucru care se va face, voi propune ca fiecare liceu sa isi asume, sa aiba posibilitatea de a isi asuma misiunea de pregatire pe filiera vocationala, profesionala, sau teoretica, mai apoi odata cu aceasta misiune asumata, fara amestecuri nenaturale, cum am mentionat in judetul Calarasi liceul pedagogic, unde avem clasa de alimentatie publica, deci misiunea trebie clar asumata.

Apoi trebuie sa investeasca in pregatirea resursei umane, a infrastructurii, ministerul va sprijini toate aceste licee indiferent de misiunea pe care si-o vor asuma. Nu mai departe de ieri spuneam ca am pregatit si indeplinit jaloanele PNRR. O buna parte dintre aceste jaloane necesita competente in domeniul ingineriei civile, e vorba de partea de scoli verzi, standarde de proiectare a scolilor verzi, e foarte de multe lucruri din domeniul ingineriei civile.

Acum ma intrebati pe mine care sunt inginer de inginerie civila. Evident ca ingineria civila este un domeniu care trebuie sustinut intr-o tara precum Romania, fara sa neglijezi importanta altor domenii, dar este o lipsa clara de specialisti in inginerie civila. Ingineria civila se refera la constructii, domeniul mare al ingineriei civile, cu specializari precum amenajarea teritoriilor si imbunatatiri funciare, unde o singura facultate din Romania mai pregateste tineri.

Urmeaza sa lansam foarte rapid in dezbatere publica metodologia si ghidul pentru constituirea consortiilor pentru invadamant dual, care vor avea dimensiunea minima a parteneriatului o universitate. Acele universitati care vor avea curajul de a intra in aceste parteneriate finantate cu 338 de milioane de euro per total alaturi de o unitate de invatamant profesional, un agent economic si o unitate administrativ teritoriala.

Vorbim despre acele domenii in care cu siguranta vor fi dezvoltate pentru ca exista deja nu numai resurse alocate, exista obligatia statului roman asumata prin minister, prin ceea ce avem, 3.6 miliarde de euro pentru implementarea concluziilor proiectului Romania Educata.”