Ministrul Sanatatii: Masurile de Ultima Ora in Valul 6, ce se Intampla cu Romanii

Ministrul Sanatatii Masurile Ultima Ora Valul 6 Intampla Romanii

Ministrul Sanatatii a confirmat deja ca valul 6 de infectari al Coronavirus a lovit Romania, asa ca asta nu mai e o surpriza, dar surprinzatoare sunt masurile care au fost anuntate de Alexandru Rafila, iar asta pentru ca spitalele nu se vor mai inchide, la fel ca in valul 5.

Ministrul Sanataiti spune ca izolarea obligatorie in case nu va mai reveni, nici verificarea respectarii izolarii, iar obligatia de a purta masca oriunde in afara de spitale e foarte departe, o legislatie speciala fiind necesara pentru o asemenea masura.

“Nu, nu va fi o abordare de acest gen (n. red. intrebat daca se vor mai inchide spitalele pentru pacientii non-COVID), cel mult sectiile sau spitalele de boli infectioase vor avea acest tip de activitate. La institutul Matei Bals, de exemplu, s-a micsorat numarul de pacienti cu alte patologii infectioase, si a crescut numarul de pacienti infectati cu Coronavirus.

Incercam, si cred ca toata lumea are suficient de multa experienta in momentul de fata, sa organizam sectii, compartimente, zone din spital, cu pacientii infectati COVID. Unii dintre ei au si alte boli si au nevoie de alte tipuri de ingrijire medicala, fara sa ducem la transformarea unor spitale intregi in spitale COVID.

Este protejata inclusiv sanatatea publica, pe de alta parte, pentru ca trebuie sa si controlam acest val pandemic. In mod evident, daca este infectat si este simptomatic, el trebuie sa stea la domiciliu (n. red. intrebat daca va mai exista izolare obligatorie legala), cum sta pentru orice fel de boala infectioasa, izolarea previne transmiterea.

Nu se mai pune problema verificarii respectarii izolarii de catre politie sau jandarmerie, pentru ca multe ori rezultatul unor astfel de abordari e superior uneia de tip coercitiv, care nu face altceva decat sa genereze tensiuni si chiar opozitie la astfel de masuri. 5 se recomanda izolarea, sigur pacientii care nu sunt deloc vaccinati, au recomandare pana la 7 zile, dar sigur ca daca evolutia clinica e favorabila, si simptomele dispar, activitatea poate fi reluata.

Din cate stiu eu, nu exista intentia Guvernului de a reimpune obligatia purtarii mastii de protectie, trebuie o legislatie speciala pentru o astfel de masura. Noi nu putem sa impune asa ceva, ca si minister, si din nou revin la ideea ca o participare voluntara la protectie individuala si colectiva a populatiei este mai eficienta decat impunerea unor masuri coercitive, obligatorii, si ma gandesc la utilizarea corecta a mastii.”