Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultima Ora, Masura Obligatorie pentru Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei Declaratia Ultima Ora Masura Obligatorie Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei a vorbit intr-o declaratie de ultima ora despre o masura obligatorie pentru scolile din toata Romania, o masura care trebuie sa fie pusa in aplicare cat se poate de repede, astfel incat pana in cursul anului 2027 sa fie peste 10.000 de consilieri scolari in scolile din toata tara.

Ministrul Educatiei spune ca acum Romania are putin peste 3.000 de consilieri scolari in scoli, insa e nevoie de peste 3 ori mai multi, care vor avea stauttul de cadru didactic si vor beneficia de toate avantajele acestui lucru, detalii fiind mai jos.

“În anul 2027, trebuie să avem 10.000 de consilieri școlari în școlile din România! În prezent sunt puțin peste 3.000 de consilieri școlari în toată România (3.138 de consilieri școlari). Sunt situații în care un singur consilier școlar trebuie să asigure servicii de consiliere pentru 2.400 de elevi. Acest lucru este în mod evident imposibil, într-o perioadă în care este nevoie mai mult decât oricând de consiliere școlară!

Astăzi, 28 iulie 2022, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București am participat la dezbaterea publică privind „Rolul consilierului școlar”, conform proiectului Legii învățământului preuniversitar, alături de alți reprezentanți ai Ministerului Educației și de consilieri școlari, profesori logopezi și mediatori școlari, precum și de reprezentanți ai Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE). Au fost prezenți aproape 1.000 de specialiști (268 în sală și peste 700 în format online).

În cadrul fiecărei Direcții Județene de Învățământ Preuniversitar (DJIP) vor exista structuri care vor prelua integral atât atribuțiile de coordonare, cât și personalul de conducere/coordonare de la nivelul județean al Centrelor Județene de Resurse și Asistență Educațională/Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională, în conditiile în care activitățile de asistență educațională vor fi abordate într-o nouă paradigmă care presupune concentrarea de resurse în instituții capabile să asigure o educație incluzivă.

Absolut toți consilierii școlari, fără excepție, își vor păstra statutul de cadru didactic prevăzut și în actuala Lege a educației naționale, beneficiind de toate avantajele care decurg din acest statut, inclusiv creșteri salariale, însă fără a mai exista obligația activității de predare.

În interesul elevilor care au nevoie deopotrivă de servicii de asistență psihopedagogică și de servicii de orientare școlară, pentru consilierii care nu dețin ambele competențe, dobândirea uneia dintre cele două sau a oricărei alte competențe necesare din perspectiva elevului sau consilierului școlar se vor asigura prin bugetul unității de învățământ, consilierii școlari beneficiind de toate drepturile aferente calității de angajat al unității de învățământ.”