Ministrul Educatiei: Declaratia de Ultim Moment, Schimbarea Radicala a Invatamantului si Impactul pentru Scoli

Ministrul Educatiei Declaratia Ultim Moment Schimbarea Radicala Invatamantului Impactul Scoli

Ministrul Educatiei a vorbit in cadrul unei declaratii facute in cadrul unui forum pentru educatie despre schimbarea radicala care este pregatita pentru a fi implementata in tot sistemul de invatamant din Romania, dar si impactul pe care ea il va avea atat din punct de vedere financiar, cat si in scoli.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce inseamna noile legi ale educatiei pentru sistemul de invatamant in Romania, si de ce este nevoie pentru ca ele sa aiba efect, plus cati bani vor fi necesari pentru implementarea corecta in Romania.

“Schimbarea este radicala, spre deosebire de legea 1 din 2011, care a avut schimbari de proces importante, corecte, insa care nu au fost insotite de schimbari de institutii. N-au fost insotite de schimbari de resurse, iar atunci cand vrei sa obtii rezultate diferite cu aceeasi oameni, cu aceleasi institutii, cu aceleasi resurse, sansele sunt minime.

Asta s-a vazut, s-a vazut prin faptul ca, spre exemplu, in anul 2022 am organizat Bacalaureatul dupa legea 84 din 1995, la 17 ani de la aparitie, inca nu am putut organiza Bacalaureatul dupa legea 1. De ce ? Nu au fost institutii, nu au fost mecanisme, nu au fost resurse. Acest proiect de lege insoteste schimbarile de proces cu schimbari in arhitectura de sistem.

Acest sistem insoteste schimbarile de proces si de institutii cu resurse. Daca nu vom avea resurse financiare, toate aceste lucruri vor fi degeaba. Revenind la cele 3 lucruri: finantare, echitate, cariera didactica, poate ar fi de interes si evaluarea. Finantarea, pe scurt acest proiect de lege cuprinde 3 categorii de masuri, masuri care au un impact financiar gradual pana in 2027.

Un exemplu este diversificarea curiculumului, planurile cadru valabile din septembrie 2023 vor cuprinde curiculum la dispozitia scolii de pana la 30%. Pentru cei mai putin familiarizati, asta inseamna posibilitatea de impartire a unei clase in 2, 3, sau chiar 4 grupe, in asa fel incat elevii sa aiba la dispozitie acele optiuni mult mai puternic personalizate care sa le permita o valorificare a potentialului lor.

O valorificare maxima a potentialului lor. Aceasta masura are un impact financiar gradual. Daca legea va fi adoptata in 2023, si planurile cadru vor fi finalizate, va intra clasa a 9-a, iar impactul va fi de un sfert din impactul generat de aceste masuri, care e 25% din impactul total al legii. Impactul total al legii este de 31 de miliarde de LEI la varf, asta comparat cu actualul buget al ministerului, care este de 30 de miliarde de LEI.”