Comisia Europeana Detaliaza Planul pentru Productia de Microchip-uri in Europa

Comisia Europeana Detaliaza Planul pentru Productia de Microchip-uri in Europa

Comisia Europeana detaliaza mai jos o parte din planul prin care vrea sa proneasca si sa extinda productia de microchip-uri in Europa pentru a contra intr-o foarte mare masura dependenta de productia din China.

“Lumea se confruntă cu o penurie de cipuri din 2020. Acest lucru a dus la prețuri mai mari și la termene de livrare mai lungi pentru electronice de larg consum și echipamente medicale care salvează vieți. În plus, producția de vehicule a fost redusă cu peste 30% în unele țări din UE din cauza penuriei de cipuri.

Deși cipurile, cunoscute și sub numele de semiconductori, rămân în mare parte nevăzute, ele se află în centrul tuturor produselor digitale care ne înconjoară – de la smartphone-uri și computere la aparate electrocasnice, echipamente de salvare a vieții, comunicare și energie.

De aceea am propus Actul European Chips. Acest lucru va ajuta la crearea unui ecosistem european de cipuri de ultimă generație. Unul dintre cele mai mari puncte forte ale Europei este cercetarea și dezvoltarea semiconductoarelor. În următorii ani, eforturile de cercetare se vor concentra asupra tehnologiilor care reduc dimensiunea cipurilor, ajutând Europa să producă semiconductori de ultimă generație, folosind, de exemplu, materiale inovatoare.

Piața de chips-uri este de așteptat să se dubleze până în 2030. Aceasta înseamnă că producția în Europa se va multiplica de patru ori pentru a satisface cererea. Cu toate acestea, nu este doar o chestiune de volum, ci este de a putea realiza cele mai avansate cipuri din Europa și de a servi nevoile utilizatorilor.

Sunt necesare investiții în instalații de producție atât din interiorul UE, cât și din exterior. Scopul este de a crea condițiile de investiții potrivite și un cadru favorabil pentru a atrage investițiile private necesare în întreaga Europă.

Acest lucru va contribui la asigurarea aprovizionării cu cipuri pe termen lung, servind nevoile industriei și sectorului public și stimulând inovația în economia mai largă. Noua Inițiativă Chips for Europe va asigura implementarea instrumentelor avansate de proiectare a semiconductoarelor, linii pilot de producție pentru cipuri de vârf și facilități de testare pentru aplicații inovatoare ale celei mai noi tehnologii de cip.

De asemenea, va consolida tehnologia și capacitatea de inginerie în cipurile cuantice prin construirea de tehnologii avansate și capacități de inginerie în acest domeniu.”