Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Elevii si Scolile Vizati de Noi Schimbari Importante Anuntate

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Elevii Scolile Vizati Noi Schimbari Importante Anuntate

Ministrul Educatiei continua sa faca schimbari importante pentru sistemul de invatamant din Romania, iar de ele vor beneficia elevii din toate scolile tarii, cele mai recente dintre ele vizand recent anuntatul proiect pentru Strategia Națională privind Educația pentru Mediu și Schimbări Climatice 2023 – 2030.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre necesitatea adoptarii acestei strategii, ea urmand a fi facuta prin Hotarare de Guvern dupa ce actualul proiect va trece prin faza de dezbatere publica in care se afla in momentul de fata, iar elevii din scolile Romaniei vor afla mai multe despre schimbarile climatice, si cum pot proteja mediul inconjurator.

“Schimbările climatice și degradarea mediului sunt probleme cu care ne confruntăm la nivel național și internațional. Schimbările climatice constituie provocări majore, care vor marca generațiile viitoare. Abordarea acestora trebuie să aibă în vedere schimbări radicale atât la nivel economic, cât și la nivel social.

Educația este unul din pilonii îmbunătățirii răspunsului la schimbările climatice, prin schimbarea comportamentului uman, în vederea protejării naturii și a resurselor, fiind recunoscut faptul că educația pentru climă joacă un rol fundamental în adaptarea comportamentală și mentală a societății la schimbările climatice. Pe termen mediu şi lung, ca o condiţie obligatorie pentru transpunerea în fapt a principiilor dezvoltării durabile, în România este un obiectiv prioritar, de importanţă strategică, îmbunătăţirea radicală, diversificarea ofertei educaţionale a întregului sistem de învăţământ şi formare profesională.

Există un interes tot mai mare în rândul tinerilor din România pentru educația privind schimbările climatice și mediul și se remarcă o participare tot mai mare a acestora la acțiuni legate de prevenirea schimbărilor climatice. În plus, s-au luat angajamente pentru lărgirea accesului la educație pentru mediu și climă, prin participarea la acorduri internaționale (spre exemplu, Acordul de la Paris) și prin programe de guvernare recente.

Totodată, au fost aduse modificări la Legea Educației Naționale, pentru a include competențele de mediu în rândul competențelor-cheie din lege. De asemenea, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost prevăzute susținerea și dezvoltarea unei rețele a „Școlilor Verzi” , achiziționarea de microbuze electrice și renovarea într-o pondere semnificativă a clădirilor școlare existente, cu scopul creșterii eficienței energetice a acestora.

Conceptul de „Școală Verde” este descris și în Proiectul „România Educată”, inițiat și asumat de către Președintele României. Susținerea și dezvoltarea unei rețele a „școlilor verzi” este un obiectiv strategic din domeniul prioritar „Infrastructura sistemului de educație” din cadrul proiectului „România Educată”, care reprezintă cadrul strategic de politici publice privind reforma educației din România pentru perioada 2021—2030, acest obiectiv regăsindu-se și în raportul Administrației Prezidențiale: „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile.”