Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anunturile Importante pentru Sistemul de Sanatate din Romania

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi foarte importante, de ultima ora, pentru sistemul de sanatate din toata Romania, iar asta in conditiile in care un numar foarte mare de romani reclama diverse probleme existente, iar Alexandru Rafila vorbeste si despre solutiile care au fost gasite pentru a le rezolva.

Ministrul Sanatatii afirma ca fenomenul mitei date medicilor este intr-o continua scadere in ultimii ani, dar si ca sistemul de sanatate publica este subfinantat, iar orice fel de modificari pentru culegerea mai multor taxe ar trebui sa fie luata in mod politic, decizia fiind una care este inca discutata deocamdata.

“Personal, caut sa aduc pe toata lumea la masa pentru a crea un proiect pe termen mediu, insa, pentru ca proiectele pe termen scurt nu sunt proiecte reusite, nu rezolva decat situatii punctuale, nu schimba mentalitati. Faptul ca oamenii nu se duc sa se controleze periodic, trebuie sa lucram si in zona de relatie medic – pacient, si de suport reciproc.

Cred ca s-a redus acest fenomen (n. red. mita data medicilor), dar ne uitam si noi la sesizarile care se fac la minister. Dupa internari, avem in general sesizari negative in jur de 2% din totalul cazurilor, deci nu e foarte mult. Noi avem toleranta zero fata de acest tip de comportament, iar aici trebuie sa avem o abordare dubla, pe de o parte in ceea ce priveste personalul medical, care in momentul de e retribuit, cred eu, corespunzator.

Au fost ani de zile in care medicii, asistentii medicali, au fost foarte prost retribuiti. Avem o noua strategie de sanatate in care este un singur punct care permite derularea unui proiect pilot in 1/2 spitale peste 3 ani pentru posibilitatea de a alege medicul in schimbul unei coplati. Cred ca orice lucru trebuie pilotat, incercat, e o propunere facuta de consultantii strategiei.

Daca nu se doreste, nu trebuie neaparat sa se aplice, dar sa spui ca este o coplata impusa, cand se discuta de un pilot in 2 spitale, care se va desfasura peste 3 ani, este o dovada clara de rea-credinta, sau de lipsa de intelegere pe care nu as vrea sa o comentez in momentul de fata.

Avem 5 milioane de persoane care platesc contributia la asigurari sociale de sanatate, avem aproape 18 milioane de asigurati, deci e clar ca este o subfinantare a sistemului de sanatate, pentru ca aceste contributii sunt insuficiente, desi bugetul de stat contribuie si el. O decizie politica poate sa stabileasca modul de colectare a taxelor pentru sistemul de sanatate, dar evident proportia este mica, e evident pentru toata lumea.”