Ministrul Sanatatii ii AVERTIZEAZA pe Toti Romanii, ce Masuri sunt Luate Acum

Ministrul Sanatatii AVERTIZEAZA Toti Romanii Masuri Luate Acum

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe toti romanii in momentul de fata, Alexandru Rafila luad decizia de a le spune romanilor din toata tara ce fel de masuri sunt luate acum pentru a se reduce intr-o masura mai mare consumul de antibiotice fara tratament, si fara reteta, pentru a proteja sanatatea oamenilor.

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe romani sa nu consume antibiotice fara prescriptie medicala, iar asta pentru ca exista posibilitatea sa-si puna viata in pericol, iar la nivelul medicilor de familie si farmaciilor au fost emise informari pentru a nu se prescrie antibiotice atunci cand nu este cazul, si a nu se elibera medicamente de acest gen fara reteta.

“Avem training-uri cu medicii de familie, s-au facut diverse programe in trecut, incat sa nu prescrie antibiotice la solicitare, ci doar la nevoie, pe de o parte, iar pe de alta parte e un regim foarte clar la farmacii care impiedica eliberarea. Se mai fac si exceptii, si am discutat cu Agentia Medicamentului pentru a gasi o solutie.

Ea nu tine de contextul actual epidemiologic, dar sa gasim o solutie pe termen lung care sa impiedice in mod efectiv eliberarea de produse care se dau pe baza de prescriptie, fara prescriptie, pentru ca intram in altfel de filosofie. Nu e corect, din punct de vedere deontologic, farmacistul, asistentul de farmacie, are o datorie sa respecte legislatia, si sa respecte un drept al pacientului, cel de tratament corect.

Nu este dreptul pacientului sa pretinda un pacient incorect care poate sa puna in pericol viata lui, sau a celor apropiati, pentru ca bacteriile multirezistente… daca o persoana adulta, un adult tanar are o bacterie multirezistenta, se intalneste cu bunicul lui, sau bunica lui, si infectia cu aceasta bacterie poate sa fie foarte grava.

Noi avem aceasta marota, sigur e foarte vizibila, e foarte mediatizata, insa dezvoltarea serviciilor medicale prespitalicesti, cabinete de medici de familie, ambulatorii de specialitate, sunt cel putin la fel de importante pentru ca sunt foarte apropiate de pacienti, trebuie sa fie accesibile pacientilor la orice ora, sau aproape la orice ora. In felul acesta putem dezvolta spitalizare de zi in ambulatorii.

Scadem presiunea pe spitalele mari si pe unitatile de primiri-urgente. In lipsa acestor structuri prespitalicesti exista o foarte mare aglomeratie, iar oamenii stau ore intregi la unitatile de primiri-urgente, ceea ce nu este in regula. Sunt 11.000 de medici de familie, iar deficitul nu este foarte mare, sunt 700 de UAT-uri din mediul rural care nu au medici de familie. Problema nu e mare acum, dar poate deveni mare peste 4/5 ani.”