Ministrul Sanatatii Hotarareste Impunerea unor Masuri Majore pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Hotarareste Impunerea Masuri Majore Milioane Romani

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o hotarare extrem de importanta in baza careia sunt impuse o serie de masuri care vor afecta milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vorbim despre un ordin care modifica procesul de fabricare al alcoolului etilic folosit in anumite tipuri de bauturi alcoolice, si nu numai.

Ministrul Sanatatii a decis ca toate modificarile de mai jos sa fie implementate pentru legislatia actuala in ceea ce priveste productia alcoolului etilic, astfel ca toti producatorii sunt obligati sa respecte aceste masuri incepand din acest moment atunci cand se produc alcool etilic, si nu doar atat, deci e bine sa stiti ce se schimba.

“Alcoolul etilic din băuturile alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare, trebuie să provină exclusiv prin fermentația alcoolică a zaharurilor din compoziția naturală a produselor agricole prevăzute la art. 2 alin. (2).Prin excepție de la prevederile alin. (1), în cazul obținerii/preparării cidrului de mere, cidrului de pere sau cidrului de mere și pere, ingredientul primar trebuie să fie constituit din mere, respectiv din pere sau din mere și pere, inclusiv din sucuri sau musturi provenite din acestea, ca atare ori concentrate.

La producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, nu este admis adaosul de alcool. Cu condiția respectării prevederilor art. 3 alin. (2), la producerea băuturilor prevăzute în prezentele norme tehnice este permisă utilizarea prefermentativă a adaosurilor de miere, suc, suc concentrat și suc concentrat rectificat, precum și zaharuri de proveniență agricolă, obținute, în exclusivitate, din produsele prevăzute la art. 2 alin. (2).

Concentrația alcoolică dobândită în % de volum a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare, este de minimum 1,2% în volum până la maximum 15% în volum, cu excepția cidrului de mere și/sau pere, care are o concentrație alcoolică cuprinsă între 1,2%-8,5% în volum.

Denumirea «băutură alcoolică fermentată» poate fi înlocuită cu denumirea de «cidru de mere»/«cidru de pere»/«cidru de mere și pere», atunci când aceasta este obținută prin fermentarea unui amestec din materiile prime enumerate la art. 2 alin. (2), în care ingredientul primar sunt merele, respectiv perele sau merele și perele, inclusiv sucurile sau musturile provenite din acestea, ca atare ori concentrate, cu excepția strugurilor.

În sensul prezentelor norme, prin ingredient primar se înțelege ingredientul definit de art. 2 alin. (2), lit. q) din Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.924/2006 și (CE) nr. 1.925/2006 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE și 2008/5/CE ale Comisiei și a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei.”