Ministrul Educatiei ne Informeaza despre Masurile de ULTIMA ORA Hotarate in Romania pentru Elevii din Scoli

Ministrul Educatiei Informeaza Masurile ULTIMA ORA Hotarate Romania Elevii Scoli

Ministrul Educatiei ne informeaza in mod oficial despre masurile de ultima ora care au fost luate in Romania pentru elevii din toate scolile, iar asta pentru ca a fost intr-un final stabilit si programul national “Saptamana Verde”, cel care ar urma sa ii ajute pe copii sa inteleaga mai bine problema schimbarilor climatice.

Ministrul Educatiei spune ca a fost avizata metodologia pentru acest program national nou de care vor beneficia foarte multi elevi din toata Romania, iar asta pentru ca vorbim despre o problema care afecteaza intreaga lume in momentul de fata, si pentru rezolvarea careia trebuie sa existe cooperare globala.

“Astăzi, 2 februarie 2023, am avizat, în cadrul Comisiei de dialog social, Metodologia de organizare a programului național „Săptămâna verde”. De ce o „Săptămână verde” ? Pentru că poluarea și schimbările climatice ne afectează pe toți, iar ele sunt consecințe ale comportamentului nostru! Pământul are nevoie de noi, iar școala este locul în care copiii pot învăța, împreună, să aibă mai multă grijă de el!

Pentru că se creează contexte pentru activități în comun – preșcolari, elevi, cadre didactice, părinți, iar aceste contexte sunt nu doar mijloace de învățare, ci și căi de formare a unei culturi școlare bazate pe încredere, respect, colaborare, susținere reciprocă și comunicare nonviolentă.

Programul „Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030, aprobată prin HG nr.59/2023 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin HG nr. 877/2018.

Unitățile și instituțiile de învățământ implicate în organizarea și implementarea Programului „Săptămâna verde” beneficiază și de sprijinul Ministerului Educației și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Programul „Săptămâna verde” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar și se desfășoară în baza unei planificări, la decizia fiecărei unităţi de învăţământ, conform prevederilor ordinului ministrului educaţiei privind structura anului şcolar, valabil în anul şcolar respectiv.

Programul „Săptămâna verde” nu se derulează simultan cu Programul național „Școala altfel”. ) În cadrul Programului „Săptămâna verde” se realizează activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului. Programul contribuie la dezvoltarea competențelor antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor de investigare inter-şi transdisciplinară a realităţii înconjurătoare şi formarea unor comportamente responsabile faţă de mediul înconjurător, prin dezvoltarea capacității acestora de a înțelege și utiliza noțiuni elementare referitoare la mediu și la schimbările climatice.”