Ministrul Educatiei ii Anunta pe Romani privind IMPORTANTA Decizie Luata pentru Scolile din Romania

Ministrul Educatiei Anunta Romani IMPORTANTA Decizie Luata Scolile Romania

Ministrul Educatiei ii anunta in mod oficial pe romanii din toata tara in legatura cu o foarte importanta decizie care a fost luata pentru scolile din toata Romania, iar asta deoarece Guvernul Romaniei a decis ca tara noastra sa participe la un program international de date statistice numit INES, Indicators on National Education Systems.

Ministrul Educatiei explica mai jos cat de importanta este aceasta masura pentru viitorul scolilor din toata Romania, mai ales ca statul nostru vrea sa adere la OCDE cat mai rapid, asa ca e foarte posibil sa mai vedem masuri de acest gen luate inclusiv in alte domenii, nu doar in ceea ce priveste invatamantul.

În perioada 31 ianuarie – 1 februarie, Ministerul Educației și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au organizat un atelier de lucru privind participarea României la programul de date statistice INES (Indicators on National Education Systems) al OCDE. În contextul procesului de aderare la OCDE, România se alătură, începând cu 2023, programului INES dedicat indicatorilor sistemelor de educație.

La evenimentul găzduit de Academia de Studii Economice din București au participat, în format hibrid, peste 40 de reprezentanți și experți ai OCDE, Ministerului Educației, Institutului Național de Statistică, UEFISCDI, Autorității Naționale pentru Calficări, Centrului Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic, Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație și ANPCDEFP.

Ca urmare a participării la INES, România va fi inclusă pentru prima dată în publicația Education at a Glance 2023 (EAG 2023), alături de statele membre OCDE și alte state candidate. Informațiile colectate prin programul INES stau la baza publicației emblematice a OCDE – Education at a Glance (EAG), sursa cea mai autoritară pentru informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre și o serie de țări partenere.

Cu peste 120 de diagrame și 180 de tabele, indicatorii săi acoperă rezultatele și impactul învățării în domeniul economic și la nivel social, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizare a școlilor. Ediția din 2023 a EAG va avea ca temă învățământul profesional și tehnic.

Datele pentru EAG sunt colectate la nivel național pe tot parcursul anului, bazându-se pe date administrative sau din anchete deja colectate, implicând și un număr de până la 20 de chestionare separate. Publicația include și date din anchete internaționale, cum ar fi PISA, PIAAC și TALIS.”