Ministrul Sanatatii Anunta Oficial o IMPORTANTA Decizie de ULTIMA ORA pentru Romania

Ministrul Sanatatii Anunta Oficial IMPORTANTA Decizie ULTIMA ORA Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial o foarte importanta decizie de ultima ora care vizeaza milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor oamenilor faptul ca inca 8 noi molecule vor fi trecute pe lista celor aprobate pentru noi indicatii terapeutice privind medicamentele compensate.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre felul in care se face acest lucru, dar si cum vor resimti romanii aceasta masura extrem de importanta, in final, pentru ei, totul fiind gandit pentru binele pacientilor de catre autoritatile din Romania, ceea ce desigur ca este o veste excelenta pentru milioane de romani.

“Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre de Guvern care permite introducerea pe lista medicamentelor compensate și gratuite a 8 noi molecule, din care 2 sunt aprobate pentru noi indicații terapeutice. Medicamentele sunt destinate pacienților cu afecțiuni oncologice, diabet zaharat și boli rare. Pentru toate cele 8 medicamente au fost emise decizii de includere condiționată și încheiate contracte cost-volum.

Moleculele pentru care a fost emisă de către ANMDMR decizie de includere necondiționată în lista medicamentelor compensate și gratuite au fost trimise comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății pentru estimarea consumului. În perioada imediat următoare, aceste medicamente vor fi incluse pe listă printr-o Hotărâre de Guvern ulterioară.

În cursul anului 2022, au fost introduse prin trei Hotărâri de Guvern un număr de 76 de molecule noi, ceea ce a reprezentat o creștere importantă față de anul 2021, când au fost introduse 56 de molecule. Acest lucru reflectă interesul Ministerului Sănătății de accelerare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de medicamente compensate și gratuite și de îmbunătățire a accesului pacienților la terapii inovative.

Ne gândim cum să facem să împiedicăm această direcţionare a pacienţilor. Adică dacă pacientul se prezintă de novo la spitalul privat este opţiunea lui, mai ales că coplata în sistemul privat de multe ori este substanţială, ea este posibilă doar pentru unii dintre pacienţi. Noi trebuie să putem să oferim servicii medicale tuturor, chiar dacă nu au bani pentru coplată şi lucrul ăsta trebuie să se întâmple în spitalul public.

Adică dacă un pacient este consultat de către un medic într-un spital sau într-un ambulatoriu al unui spital public, el trebuie să rămână în spitalul public. Dacă merge la privat, eventual la acelaşi medic, lucrul ăsta nu este deloc în regulă pentru că acolo este clar vorba despre o direcţionare a pacientului.”