Ministerul Educatiei Anunta Profesorii Oficial despre IMPORTANTELE Decizii Luate pentru Scoli

Ministerul Educatiei Anunta Profesorii Oficial IMPORTANTELE Decizii luate Scoli

Ministerul Educatiei anunta in mod oficial profesorii din toata Romania despre foarte importantele decizii care au fost luate pentru scolile din tara noastra, decizii despre care trebuie sa stie oricare dintre cadrele didactice, iar asta pentru ca ele au menirea de a contribui la formarea profesionala a profesorilor.

Ministerul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos despre cateva dintre detaliile legate de modul in care se va face profesionalizarea profesorilor din Romania in baza modificarilor aduse de catre Legile Educatiei, ele fiind unele dintre cele mai importante pregatite pana in momentul de fata in Romania.

“În calitatea sa de principal finanțator, pe baza analizei nevoilor de formare din sistem, Ministerul Educației stabilește calificările și rutele de formare inițială a personalului didactic, profilul profesional și standardele profesionale pentru funcțiile didactice, reperele curriculare pentru formarea inițială, precum și alocarea cifrei de școlarizare corespunzătoare.

Persoanele care optează pentru profesia didactică au obligația absolvirii unor programe de formare inițială pentru cariera didactică în învățământul preuniversitar, în conformitate cu prevederile legii învățământului superior și a prezentei legi. Pregătirea practică din cadrul programelor universitare de formare inițială pentru cariera didactică, conform legii învățământului superior, se realizează în baza unor acorduri-cadru încheiate între instituțiile de învățământ superior, unitățile de învățământ de aplicație și DJIP/DMBIP.

Pregătirea practică din cadrul filierelor vocaționale din învățământul pedagogic se realizează în baza unor acorduri-cadru încheiate între unitățile de învățământ pedagogic, unitățile de învățământ de aplicație și DJIP/DMBIP. Pe baza acestor acorduri-cadru, unitățile/instituțiile de învățământ care asigură formarea inițială încheie contracte de colaborare cu durata de 1-4 ani școlari cu unitățile de învățământ prevăzute la alin. (3) sau alin. (4), după caz, pentru stabilirea condițiilor de organizare și desfășurare a stagiilor practice.

Unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior care asigură formarea inițială pot realiza independent parteneriate cu instituții de stat/private sau cu organizații neguvernamentale care pot să desfășoare activități de pregătire practică în consiliere, logopedie, activități extracurriculare și alte servicii în domeniu.

Pregătirea practică din cadrul programelor de formare inițială pentru cariera didactică se organizează în unități de aplicație cu particularități diferite, inclusiv în școli cu un număr ridicat de antepreșcolari, preșcolari sau elevi în risc de excluziune școlară. Repartizarea elevilor, studenților la unitățile de aplicație se face în acord cu specializarea acestora, pe baza unor criterii și metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației. Formarea maiștrilor-instructori și a antrenorilor se realizează prin unități de învățământ terțiar nonuniversitar.”