Ministrul Sanatatii Anunta Decizii de ULTIMA ORA care Pot Salva Vietile Multor Romani

Ministrul Sanatatii Anunta Decizii ULTIMA ORA Salva Vietile Multor Romani

Ministrul Sanatatii anunta in mod oficial o serie de decizii de ultima ora care pot salva vietile foarte multor romani prin felul in care au fost gandite, iar asta pentru ca vorbim despre schimbari pentru sistemul de transplant din Romania intr-un asemenea fel incat mai multa lume sa poata beneficia de acest lucru.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre ceea ce se intampla in acest domeniu, in special cand vine vorba despre pacientii pediatrici, iar asta pentru ca exista nevoie foarte mare de posibilitati de transplant pentru copii, ceva ce in Romania nu este oferit in masura in care este necesar in momentul de fata.

“Lucrurile se schimba in domeniul transplantului pediatric, transplantul hepatic pediatric este o prioritate si pentru noi, avem acum al doilea centru in Bucuresti care se specializeaza in acest sens. Sigur ca Agentia Nationala de Transplant isi doreste sa dezvolte aceasta activitate care este esentiala pentru viata multora dintre oamenii din Romania care au diverse afectiuni, de obicei cronice si incompatibile cu viata in lipsa unui transplant.

Daca ne referim la copii, situatia este cu atat mai delicata. Trebuie sa gasim si o solutie in asa fel incat numarul de donatori, nu neaparat numai cei care in momentul de fata sunt mai mult, sau mai putin, intamplator ca donatori, trebuie sa reglementam in asa fel incat donarea de organe sa poata sa fie mult mai consistenta in Romania, daca vrem sa dezvoltam acest tip de activitate.

Astazi am incheiat evaluarea pentru dezvoltarea structurilor care se ocupa de controlul infectiilor in spitale. Stiti bine ca prin PNRR am avut o astfel de activitate in care trebuia sa finantam minim 25 de unitati sanitare, am reusit sa extindem numarul lor la 60, evaluarea fiind incheiata, lista urmand a fi in consultare publica, dupa care vom semna contractele de finantare.

La partea de ambulatorii deja am incheiat aceasta activitate, si vom reveni inclusiv la ambulatorii cu detalii, iar incepand din cursul saptamanii viitoare vom putea sa incepem sa semnam contractele de finantare pentru spitale, lista celor 27 de spitale din PNRR, care trebuie sa fie construite pana la jumatatea anului 2026 in Romania.

Pentru a putea face o resursa umana calificata, e nevoie de timp, e vorba despre curba invatarii. Chestiunile pe care le sesizam, vine un nou ministru si spune “cum rezolvati pana luna viitoare, problema legata de resursele umane in sanatate ?”. Lucrul acesta nu se poate, noi am facut, cred, cativa pasi importanti, iar primul este parteneriatul cu universitatile de medicina si farmacie, sprijinind dezvoltarea unei retele de spitale universitare.”