DSU Romania Anunta un Nou Poligon de Pregatire a Salvatorilor Romani si Ucrainieni

DSU Romania Anunta un Nou Poligon de Pregatire a Salvatorilor Romani si Ucrainieni

DSU Romania, Departamentul pentru Situatii de Urgenta din Romania, a anuntat in mod oficial crearea unui nou poligon de pregatire a salvatorilor din Romania si Ucraina la Siret, in judetul Suceva, iar mai jos aveti poze cu ceea ce a fost realizat.

DSU Romania spune ca acesta este al doilea centru de pregatire de acest gen din Romania, in ianuarie 2023 fiind inaugurat altul la iasi, tara noastra asumandu-si responsabilitatea de a pregati salvatori din Ucraina in perioada razboiului cu Rusia.

Astăzi, a fost inaugurat în localitatea Siret, din județul Suceava, un nou poligon de antrenament pentru pregătirea de specialitate a salvatorilor din România și Ucraina

Acest centru este al doilea de acest gen din țară, după cel inaugurat în luna ianuarie 2023 la Iași, și asigură pregătirea la cele mai înalte standarde a personalului care execută misiuni de cercetare și evaluare CBRN, stingere, acordare de prim ajutor calificat și descarcerare, căutare și salvare din medii ostile vieții, precum și altor structuri operative, pentru creșterea capacității motrice, armonizarea lucrului în echipă și, totodată, creșterea eficienței intervenției în situații de urgență.

Poligonul de pregătire are în dotare următoarele utilaje și echipamente: casa de foc, containerul de foc, galerie de antrenament (labirint), macheta „autoturism”, macheta „cisternă”, machetă flashover și backdraft, macheta ventilare, manechin ignifug (copil+adult), machetele poligon binom de stingere.

De asemenea, poligonul va fi dotat cu un detector gaz (analizor de gaze arse), utilizat pentru măsurarea gazelor: oxigen, monoxid de carbon, monoxid de azot, dioxidul de azot sau dioxid de sulf.

Totodată, pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a elicopterelor SMURD, a fost realizată o platformă heliportuară cu o suprafață de 400 mp, cu sisteme de balizaj (permit aterizarea pe timp de noapte), alimentare cu energie electrică și rezervor de combustibil (tip jet A1 cu o capacitate de 15 metri cubi), care permite alimentarea elicopterelor.

Investiția are o valoare de 27.191.642,21 lei și a fost finanțată de Uniunea Europeană, prin Intermediul Instrumentului European de Vecinătate, Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020, în cadrul proiectului BRIDGE și reprezintă doar o parte din seriile de investiții prevăzute în cadrul acestuia.