Ministrul Sanatatii Pregateste Noi Decizii foarte IMPORTANTE pentru Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii Pregateste Noi Decizii IMPORTANTE Sistemul Medical

Ministrul Sanatatii pregateste o serie de noi decizii foarte importante pentru sistemul medical din Romania, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea inclusiv in cazul ordinului de mai jos, vorbim despre o serie de masuri cu privire la asistarea circulatorie mecanica prin oxigenare extracorporala.

Ministrul Sanatatii explica mai jos cum anume ar trebui sa fie facut acest proces pentru pacientii din Romania care au nevoie de asemenea tipuri de masuri cand ajung in unitatile medicale din tara noastra, ele fiind extrem de importante pentru asigurarea oferirii unor servicii de calitate pentru oameni.

“Ordinul ministrului sănătăţii nr.736/2019 privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare pentru asistarea circulatorie mecanică prin oxigenare extracorporală prin membrană sau minipompă rotativă axială percutană – AP-ECMO, cu modificările și completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408 din 24 mai 2019, se modifică și se completează după cum urmează:

La art. 23, punctul 1 și punctele 7-11 se modifică și vor avea următorul cuprins: “1. secţie ATI categoria I conform clasificării Ordinul ministrului sănătăţii nr.1500/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a secţiilor şi compartimentelor de anestezie şi terapie intensivă din unităţile sanitare, cu modificările şi completările ulterioare sau secţie ATI categoria II cu acordul CL-ECMO ; ”

“7. acces la laborator cateterism cardiac în maximum 30 de minute (personal si laborator propriu sau contract de colaborare în acest sens); ” “8. acces permanent la laborator medical şi bacteriologie (personal propriu instruit si aparatură în dotare); ” “9. acces permanent la unitate de transfuzie (UTS propriu funcțional sau contract de colaborare în acest sens)”.

“10. acces permanent la ecografie cardiacă transesofagiană şi bronhoscopie (aparatură în dotare obligatoriu plus personal propriu instruit sau contract de colaborare în acest sens); ”. “11. acces permanent la analiza echilibrului acido-bazic (personal propriu instruit și aparatură în dotare); ” La art. 23, după punctul 11 se introduc două noi puncte, punctele 12 și 13, cu următorul cuprins.

”12. acces permanent la radiologie la pat (personal propriu instruit și aparatură în dotare); 13. acces permanent la tehnici de protezare a funcției renale la pat (personal propriu instruit și aparatură în dotare)”. Direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi spitalele care derulează AP-ECMO, indiferent de subordonare, vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.”