Ministrul Educatiei: Hotararile cu IMPACT NATIONAL pentru Invatamant Explicate Romanilor

Ministrul Educatiei Hotararile IMPACT NATIONAL Invatamant Explicate Romanilor

Ministrul Educatiei ofera o serie de explicatii oficiale pentru hotararile cu impact national, care au fost luate pentru sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca in atentia oamenilor sunt aduse motivele din spatele stabilirii cifrelor de scolarizare pentru invatamantul preuniversitar, astfel incat parintii sa stie ce se intampla in unitatile educationale.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce au fost gandite aceste cifre intr-un asemenea mod, si ce a stat la baza calcularii lor, explicatiile fiind extrem de importante pentru ca in baza lor se vor face si inscrierile in scolile din Romania pentru anul scolar 2023 – 2024, asa ca e bine sa va uitati peste ele pe website-ul ministerului, daca sunteti interesati de proces.

“Cifrele de școlarizare sunt propuse ținând seama de efectivele de copii, elevi pentru fiecare nivel de învățământ. Cifra totală de școlarizare pentru învățământul preuniversitar propusă pentru anul școlar 2023 – 2024, cu excepția învățământului preuniversitar militar, se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar 2022-2023. Analizând cifrele rezultate în urma centralizării propunerilor inspectoratelor școlare.

Evoluția demografică a populației școlare și fluxurile de intrări – ieșiri ale acesteia în sistemul educațional, se propun următoarele: modificarea cifrelor aferente unor niveluri și forme de învățământ prin realocarea acestora în vederea suplimentării cifrei de școlarizare la învățământul liceal cu frecvență zi, cu 3.400 locuri și cu 100 locuri la învățământul profesional pentru stagiile de pregătire practică.

Diminuarea cifrelor de școlarizare pe anumite niveluri / forme de învățământ, constatându-se o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea: diminuarea cu 1.500 de locuri la învățământul liceal pentru clasa a IX-a, cu frecvență seral și cu frecvență redusă deoarece se constată o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea la aceste forme de învățământ.

Diminuarea cu 2.000 de locuri la învățământul primar, având în vedere faptul că din centralizarea solicitărilor inspectoratelor școlare rezultă o scădere. Această scădere se datorează faptului că grupa mare a devenit obligatorie. Menținerea cifrelor de școlarizare la nivelul celor aprobate pentru anul 2022-2023, pentru: educație timpurie; învățământul gimnazial – zi; învățământul liceal pentru clasa a XI-a, învățământ cu frecvență seral; învățământul profesional; Învățământul tertiar- nonuniversitar (postliceal).

Invățământul sportiv – nivel primar și gimnazial; învățământul de artă și învățământul sportiv suplimentar; învățământul primar și învățământul secundar – Programul ”A doua șansă”; învățământul special. Menționăm că în cadrul cifrei de școlarizare pentru învățământul liceal și postliceal militar sunt incluse solicitările structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională pentru pregătirea personalului propriu în instituțiile de învățământ aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Interne. Cifrele propuse în hotărârea de Guvern au caracter maximal, neputând fi depășite.”