Marcel Bolos: Explicatii de ULTIMA ORA pentru Romani privind Modificarea PNRR al Romaniei

Marcel Bolos Explicatii ULTIMA ORA Romani Modificarea PNRR Romaniei

Marcel Bolos explica in mod oficial mai jos ceea ce inseamna modificarile pe care Guvernul Romaniei doreste sa le faca pentru PNRR la ora actuala, iar asta pentru ca in baza lor ar putea exista un impact pentru banii pe care Romania urmeaza sa ii primeasca de la Comisia Europeana in cursul anilor urmatori.

Marcel Bolos vorbeste cat se poate de clar despre trei dintre modificarile principale pe care Guvernul Romaniei vrea ca ministrul PSD sa le implementeze in PNRR, ele trebind sa fie negociate la Bruxelles, astfel ca ramane de vazut in ce masura vor si fi realizate, pentru ca negocierile vor fi dure.

“𝐂𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐦𝐨𝐝𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐍𝐑𝐑! Poate cea mai grea parte de când implementăm PNRR-ul este în fața noastră. Este prima şi ultima noastră şansă să adaptăm planul la situația socio-economică actuală a României, ca urmare a crizelor care au generat probleme în plan #energetic, în plan agroalimentar, inclusiv în lanțurile de aprovizionare și în schimburile comerciale.

Guvernul a mandatat MIPE să efectueze propuneri către reprezentanții Comisiei Europene pentru a identifica cea mai bună opțiune. În acest sens, cele două părți sunt într-un dialog constructiv permanent, iar propunerea finală avansată de România va veni inclusiv în funcție de recomandările primite din partea CE. Până prezent nu este definitivată o listă finală în acest sens.

Sunt trei modificări principale pe care va trebui să le operăm: Reducerea grantului alocat României, datorită creşterii economice pe care am avut-o în anul 2021 faţă de anul 2020. Aici trebuie să reducem bugetul cu suma de 2,1 miliarde euro, iar propunerile noastre sunt să reducem cheltuieli care nu afectează marile proiecte de #investiții. Creşterea preţurilor la materiale şi costul utilităţilor publice pentru proiectele de infrastructură, care are un impact de 2,2 miliarde euro.

Aici vizăm modificarea indicatorilor cantitativi aferenți țintelor, după ce prețurile au crescut. Adăugarea capitolului #REPowerEU. Se vorbește prea puțin că am reușit să primim suplimentar 1,4 miliarde euro pentru proiecte care privesc independenţa energetică a României, pentru ca facturile mari să nu mai fie o problemă pentru români. Continuăm să fim într-un dialog constructiv permanent cu reprezentanții European commision, pentru ca propunerea finală avansată să respecte nevoile reale ale României.

Avem tendința să uităm că deși avem al doilea cel mai complex plan din UE, am reușit să menținem situația în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență stabilă. Guvernul României a fost în măsură să îndeplinească cu succes până în acest moment un număr de 72 de ținte și jaloane, ce aduc în conturile României aproximativ 𝟏𝟎 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝𝐞 𝐝𝐞 𝐞𝐮𝐫𝐨.”