Ministrul Sanatatii: Decizii cu Masuri URGENTE Luate de Guvern pentru Toti Romanii Tarii

Ministrul Sanatatii Decizii Masuri URGENTE Luate Guvern Toti Romanii Tarii

Ministrul Sanatatii anunta o serie de decizii cu masuri urgente puse in aplicare de catre Guvernului Romaniei, sau pregatite pentru a fi puse in aplicare, iar asta pentru ca scopul este de a se evita o greva generala in sistemul medical, una japoneza fiind deja programata pentru data de 7 iunie de catre o federatie sindicala.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, detaliaza mai jos ceea ce s-a discutat cu sindicatele, ceea ce a fost decis in cazul lor, si ceea ce se intentioneaza pentru a fi realizat in perioada urmatoare, insa desigur ca vorbim despre masuri care necesita timp pentru a fi implementate in maniera in care isi doresc sindicatele din sanatate.

“In ceea ce priveste contractul colectiv de munca, practic el este finalizat, si trebuie sa apara o ordonanta a Guvernului Romaniei, care sa reglementeze numarul de zile de concediu. Lucrul acesta se intampla intr-o saptamana/doua maxim. Deasemenea si celelalte masuri cu impact bugetar, ma refer la voucherele de vacanta, vor fi probabil rezolvate pana pe 1 iulie.

Eu nu am discutat niciun moment legat de greva generala in spitale, cel putin cu Sanitas, ieri cand ne-am despartit dupa-amiaza, nu se mai punea problema unei greve generale, mai ales ca exista si un comunicat de presa al acestei federatii reprezentative din sistemul sanitar. Cei de la Solidaritatea Sanitara examinau posibilitatea unei greve, dar doar daca… .

Cu siguranta lucrurile asupra carora ne-am inteles foarte clar, vor fi indeplinite, nu cred ca exista alte cale, totusi nu e vorba doar despre promisiuni, e vorba de o asumare, si lucrul acesta trebuie sa fie clar pentru toata lumea. Nu vreau sa intru in discutii despre sursele de finantare pentru sisteme.

Totusi, vreau sa spun ceva evident: daca nu transformam educatia si santatea intr-o prioritate, iar o prioritate nu inseamna doar o prioritate declarativa, ci inseamna o prioritate care duce la un parcurs de 5 – 10 ani, in care stim cum vor evolua lucrurile in sanatate, in educatie, din punct de vedere al veniturilor, adica sa existe predictibilitate, atunci vom putea rezolva aceste probleme din timp.”