Ministrul Energiei: Proiectul IMPRESIONANT pentru Producerea de Energie Electrica in Romania

Ministrul Energiei Proiectul IMPRESIONANT Producerea Energie Electrica Romania

Ministrul Energiei prezinta un proiect cu adevarat impresionant, pentru producerea de energie electrica verde in Romania, iar asta pentru ca Sebastian Burduja vorbeste mai jos despre un proiect vechi de decenii pentru generarea de energie electrica prin utilizarea unor turbine hidro, la Tarnița – Lăpuștești.

Ministrul Energiei explica mai jos care este planul pentru punerea in aplicare a acestui proiect, el putand fi realizat folosind fonduri europene, si cu o capacitate de 1 GW, el este capabil sa furnizeze Romaniei foarte multa energie electrica in momentele in care are nevoie de resurse suplimentare in reteaua sa.

“Se numește Tarnița-Lăpuștești. Un proiect de decenii, care a fost adesea pomenit, încercat și uitat prin sertare. Mi-am asumat să facem tot posibilul pentru a transforma acest vis în realitate. Despre ce este vorba, pe întelesul tuturor? Două lacuri, unul sus, unul jos. Când există exces de producție de energie electrică în sistemul național, apa va fi pompată în lacul de sus.

Când sistemul va necesita o producție adițională de energie electrică, vom porni turbinele și apa va trece din lacul de sus în cel de jos. O “baterie naturală”. Este exact genul de proiect de care România are nevoie, iar timpul lui a venit. Energie verde, investiție strategică, echilibrare de sistem. M-am consultat cu zeci de specialiști de la începutul mandatului — din Transelectrica.

Din companiile de sub autoritatea ministerului (SAPE, Hidroelectrica și multe altele). Și am stabilit să punem lucrurile în mișcare. Zis și făcut. Astăzi SAPE a publicat anunțul prin care consultăm piața pentru a identifica cele mai bune soluții de proiectare a acestui obiectiv. Puterea instalată va putea fi până la 1GW (patru turbine de câte 250MW fiecare).

El nu se va face de azi pe mâine, dar se va face. Cu bani europeni – ideal din Fondul pentru Modernizare – și investitori serioși. Și cu exploatarea tuturor studiilor pe care România le are cu privire la acest obiectiv, studii realizate în ultimele decenii, care trebuie aduse la zi. Fiecare participant la acest proces de consultare a pieței poate prezenta până pe 8 august, ora 12:00, o ofertă neangajantă estimativă cât mai detaliată.

Așteptăm o participare cât mai largă. Cu toată energia: înainte, împreună! În funcție de design și caracteristici, stocarea energiei electrice asigură aprovizionare în momente de mare cerere (de exemplu datorită variațiilor sezoniere) și contribuie la funcționarea pieței energiei electrice, asigurând flexibilitate pe termen scurt.”