Ministrul Energiei: Deciziile IMPORTANTE pentru Romania Luate Impreuna cu OCDE

Ministrul Energiei Deciziile IMPORTANTE Romania Luate Impreuna OCDE

Ministrul Energiei a anuntat in mod oficial o serie de decizii foarte importante pentru Romania, care au fost luate impreuna cu membrii OCDE, iar asta pentru ca vorbim despre producerea de izotopi medicali si apa grea la centralele de la Cernavoda si Drobeta-Turnu Severin in viitor, cu investitii pe masura.

Ministrul Energiei vorbeste mai jos despre ceea ce inseamna aceste masuri foarte importante care sunt luate pentru tara noastra, ele urmand a aduce beneficii majore pentru un numar foarte mare de oameni in cursul anilor urmatori, cu detalii disponibile chiar acum mai jos, pentru toti romanii interesati.

“Zi excelentă la OCDE și vești la fel de bune! România va produce izotopi medicali la Centrala de la Cernavodă, speranță pentru tratamentul cancerului. Și poate reporni producția de apă grea la Drobeta-Turnu Severin. Ambele cu sprijin canadian: astăzi Nuclearelectrica a semnat un memorandum cu Ontario Power Generation (OPG) în acest sens, un pas strategic pentru refacerea ciclului nuclear integrat românesc.

Acest demers, pe care l-am avut în vedere în cadrul vizitei oficiale la Ottawa de săptămâna trecută, devine realitate astăzi. Tot astăzi am avut un maraton de întâlniri bilaterale la OCDE, în marja evenimentului dedicat sectorului nuclear: cu miniștrii omologi din Franța, Cehia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Ucraina, cu secretarul adjunct al energiei din SUA, precum și cu directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE.

Subiecte abordate: programul nuclear civil românesc, inclusiv reactoarele modulare de mici dimensiuni, exemplu pentru întreaga regiune; pregătirea resursei umane în domeniul nuclear; promovarea tehnologiilor nucleare și accesarea finanțărilor pentru marile proiecte. România este respectată în clubul statelor nucleare.

Vom continua să ne străduim să dăm Europei și lumii întregi standardul cel mai înalt de profesionalism. Am menționat la emisiunea Super Neața cu Răzvan și Dani că prețurile facturilor la energie NU vor crește iarna aceasta, fiind plafonate până în martie 2025. Mi-am amintit cu drag de prima emisiune Neața la care am fost invitat în 2009.

In calitate de președinte al Ligii Studenților Români din Străinătate. Fiind student în SUA în acea perioadă, am spus că dacă România îmi va oferi șansa să mă întorc, o voi face. Iată-mă 14 ani mai târziu invitat la aceeași emisiune, în calitate de ministru al Energiei. Se poate! România mi-a oferit această șansa!”