Ministrul Sanatatii: Anunt de ULTIMA ORA privind Medicii de Familie pentru Romanii din Tara

Ministrul Sanatatii Anunt ULTIMA ORA Medicii Familie Romanii Tara

Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta Romania la ora actuala, mai exact faptul ca nu exista in nu mai putin de 330 de localitati medici de familie, astfel ca 550.000 de oameni nu au acces la asistenta medicala primara, in localitatea in care au domiciliul.

Ministrul Sanatatii spune ca in aceste cazuri ar exista asistenta medicala in localitatea cea mai apropiata, dar mai mult decat atat, ofera si informatii cu privire la solutiile pe care autoritatile din Romania incearca sa le gaseasca pentru ca problemele de acest gen sa nu mai existe in momentul de fata in tara.

“În primul rând că această cifră de 500.000 de persoane se referă la populația acestor localități care nu au servicii de asistență medicală primară în acest moment. Asta nu înseamnă că acești oameni nu sunt înscriși pe lista unui medic de familie într-o localitate învecinată. Mulți dintre ei sunt înscriși în altă localitate decât în localitatea de domiciliu.

Dar asta sigur că nu rezolvă problema. Problema medicinei de familie noi am abordat-o foarte serios și dacă o să vă uitați pe numărul de locuri care au fost alocate la concursul de rezidențiat din acest an, o să vedeți că este cel mai mare număr de locuri de medicină de familie din istorie. Procentul din totalul numărului de locuri care există la rezidențiatul de la medicină corespunde sau este foarte apropiat de procentul medicilor de familie din totalul personalului medical din România.

Incât să existe șansa ca, în trei-patru ani, pe măsură numărul medicilor de familie se va reduce, prin pensionare, să existe posibilitatea înlocuirii acestor medici. Dar atractivitatea pentru practicarea medicinii de familie este o componentă în care Ministerul Sănătății nu poate face singur diferența. Acolo ne-am propus – și facem lucrul ăsta în mod activ.

O discuție cu organizațiile care există în România, ale localităților rurale sau ale orașelor mici, unde există deficit de medici de familie, încât ceea ce se oferă unui medic de familie ca să profeseze acolo să nu se refere strict la salariul medicului de familie, care știți bine că este un salariu absolut acoperitor în momentul de față.

Ci să se refere și la condițiile în care își desfășoară activitatea medicală în sine. Aici, noi o să le dăm tot mai multe atribuții, încât să fie atrași să practice medicina de familie, să poată să pună diagnosticul şi să ofere o soluție terapeutică pacienților; însă ceea ce ține de oferta unei localități mici, care înseamnă inclusiv educație sau grijă pentru copii.”