Alexandru Rafila: Detaliile Investigatiei Deceselor de la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni

Alexandru Rafila Detaliile Investigatiei Deceselor Spitalul Psihiatrie Murgeni

Alexandru Rafila a publicat primele rezultate ale investigatiei facute de catre autoritatile din Romania in cazul deceselor inregistrate la Spitalul de Psihiatrie din Murgeni, acolo unde 3 persoane si-au pierdut viata in urma unei toxiinfectii alimentare cauzata de mancare livrata unitatii medicale de catre o manastire.

Alexandru Rafila ofera mai jos toate detaliile obtinute pana acum de catre autoritati, ele necunoscand deocamdata sursa infectiei, insa se asteapta analize suplimentare de la Institutul de Medicina Legala din Iasi, iar abia apoi se vor trage concluzii cu privire la ceea ce s-a intamplat in judetul vaslui.

“O scurtă informare în ceea ce privește situația înregistrată în localitatea Murgeni, din județul Vaslui, unde, după cum bine știți, există un spital de psihiatrie. Marea majoritate a pacienților sunt cronici, un spital cu peste 140 de paturi, ocupate în totalitate, și care a reprezentat ieri o problemă de sănătate publică, pentru că în urma consumului de alimente din ziua de 21 noiembrie.

Incepând cu noaptea de 22, au început să apară, la câțiva pacienți, secvențial, simptome de toxiinfecție alimentară cu scaune diareice, grețuri și vărsături, însă în cazul a trei dintre acești pacienți situația s-a complicat, a evoluat rapid nefavorabil, au avut tulburări hemodinamice majore și au decedat trei dintre ei în… Deci primele simptome au apărut în cursul nopții la unul dintre pacienți.

Iar cele trei decese s-au înregistrat în intervalul 5:00 – 18:00, 18-30, nu știu exact. O să aveți la dispoziție comunicatul de presă al Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Noi am aflat, așa cum am declarat și ieri, la Ministerul Sănătății, la ora 18:30 despre acest incident. Am organizat rapid examinarea și trierea pacienților care aveau simptomatologie. Numărul lor a fost în creștere.

În total, 29 de pacienți au fost transferați la trei spitale, unde puteau să primească și asistență medicală de terapie intensivă. Cele trei spitale sunt: două din județul Vaslui, respectiv spitalul din Bârlad și spitalul din Vaslui și, bineînțeles, și la Iași, care este, să spunem, un centru regional, cel puțin în zona patologiei infecțioase. S-au prelevat probe de aliment de la spital, care au fost transmise.

Si probe biologice de la pacienții care prezentau simptomatologie. Au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iași. De asemenea, în paralel s-a desfășurat – sigur, nu este competența mea, dar totuși trebuie să vă comunic acest lucru – Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a desfășurat o activitate de control atât la spital, cât și la mănăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate.”