Vladimir Putin își Schimbă Poziția în Războiul dintre Israel si Hamas

Vladimir Putin Schimbă Poziția Războiul Israel Hamas

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a redefinit poziția Kremlinului față de războiul dintre Israel și Hamas, adoptând o abordare mult mai anti-Israel. Această schimbare de perspectivă este văzută ca o încercare de a evidenția presupusa ipocrizie a condamnărilor occidentale ale invaziei ruse în Ucraina.

Într-o declarație făcută pe 22 noiembrie, Putin a reorientat atenția de la războiul continuu în Ucraina, îndemnându-i pe participanții la summitul G20 să fie “șocați” nu de conflictul ucrainean, ci de Revoluția Euromaidan din 2014 și de războiul ulterior pe care “regimul de la Kiev l-a purtat împotriva propriului popor” în Donbas, precum și de “exterminarea populației civile din Palestina, în sectorul Gaza”.

Această nouă poziție a Kremlinului față de războiul Israel-Hamas se îndepărtează de abordarea anterioară, care se concentra mai mult pe apelurile la pace și susținerea ideii că conflictul Israel-Hamas va distrage atenția de la ajutorul militar occidental acordat Ucrainei.

Prin această reorientare, Putin continuă să exploateze războiul Israel-Hamas pentru a submina sprijinul occidental pentru Ucraina, așa cum a evaluat anterior Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). De asemenea, această schimbare semnalează un sprijin potențial în creștere pentru interesele iraniene în regiune și o disponibilitate crescută de a antagoniza Israelul.

În plus, Putin a repetat retorica standard, prezentând în mod fals Rusia ca fiind deschisă la negocieri semnificative, probabil pentru a exercita presiuni asupra Occidentului să împingă prematur Ucraina să negocieze cu Rusia.

Deși oficialii ruși au susținut în mod repetat că Kremlinul este pregătit să negocieze pentru a pune capăt războiului, aceste afirmații sunt contrazise de obiectivele maximaliste ale Kremlinului, inclusiv revendicările teritoriale și schimbarea regimului.

În același timp, oficialii ucraineni au exprimat în mod constant dorința de a negocia cu Rusia, cu condiția retragerii forțelor rusești din teritoriul Ucrainei recunoscut la nivel internațional, inclusiv din Donbas și Crimeea.

ISW nu a observat nicio indicație că Putin și-a abandonat obiectivele maximaliste și continuă să evalueze că o încetare prematură a ostilităților în Ucraina crește semnificativ probabilitatea unei agresiuni rusești reînnoite în condiții mult mai favorabile Kremlinului în viitorul apropiat.

author avatar
Redactia iDevice.ro