Ministrul Sanatatii: Anuntul TRANSANT pentru Romani, ce Transmite Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii Anuntul TRANSANT Romani Transmite Alexandru Rafila

Ministrul Sanatatii transmite un mesaj transant cu privire la sistemul de sanatate publica din Romania, iar asta pentru ca aduce in atentia imediata a oamenilor faptul ca trebuie sa fie crescut numarul celor care contribuie la bugetul national de sanatate publica, iar asta pentru ca e nevoie de mai multi contribuabili care sa sustina platile.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre costurile care exista cu finantarea serviciilor medicale din Romania, dar si salariile personalului medical care lucreaza in Romania, Alexandru Rafila vorbind despre felul in care trebuie platite toate aceste lucruri si felul in care romanii trebuie sa contribuie.

“În România avem un număr mic de contributori, la Fondul național unic de sănătate, au fost în jur de 5 milioane, acum după noile reguli fiscale numărul a ajuns la aproape 6 milioane. Sunt 800.000 de plătitori suplimentari care fuseseră exceptați până de curând, și cred că aceste soluții convergente pot să ducă într-adevăr la o creștere sustenabilă a proporției din PIB.

Să nu uităm că România nu are nici un PIB extrem de mare pe cap de locuitor și atunci, dacă ai și un procent relativ mic dintr-un PIB care nu este printre primele în Uniunea Europeană, în mod evident cheltuiala efectivă cu sănătatea nu este una de top. Anul trecut, Ministerul Sănătății a transferat către Casa Națională de Asigurări de Sănătate vreo 12 miliarde de lei pentru cheltuieli salariale.

Adică există din partea bugetului de stat, deci în afară de ceea ce plătește spitalul din contractul cu casa, există o sumă care este transferată către Casa Națională de Asigurări de Sănătate și respectiv Casele Județene și spitale pentru reechilibrare, pentru plata acestor drepturi salariale. Sigur că dacă plătim 80% salarii, și s-au scumpit utilitățile și așa mai departe, partea care îți rămâne pentru medicamente.

Si pentru dispozitive medicale și pentru consumabile este mică. Dar eu vă spun ce am propus noi la Ministerul Sănătății și sunt convins că și Casa Națională de Asigurări de Sănătate dorește acest lucru. Decontarea serviciilor medicale să țină cont de costul real al acestor servicii medicale. Pentru că nu discutăm despre costul serviciilor medicale dacă serviciul medical în mod real costă 1000 de lei.

Si eu finanțez 800 de lei, înseamnă că la fiecare serviciu medical eu am un decalaj de 200 de lei. Și atunci costul serviciilor medicale în care se include costul cu resursa umană, ori ne hotărâm și găsim un sistem prin care să plătim separat salariile, și asta poate fi o soluție, și atunci plătești serviciul medical exact costul lui, fără să includă costurile salariale.”