Alexandru Rafila: Situatia Ingrijoratoare din Romania privind Spitalele, Anunta despre Cazurile de Gripa

Alexandru Rafila vorbeste in mod oficial despre situatia ingrijoratoare care se inregistreaza in Romania in momentul de fata, iar asta pentru ca ministrul Sanatatii le explica tuturor romanilor ceea ce se intampla in unitatile medicale dupa amenintarile privind declansarea unei greve grenerale care sa blocheze institutiile.

Alexandru Rafila vorbeste deasemenea mai jos si despre situatia generata de catre numarul cazurilor de gripa din Romania, ministrul sanatatii afirmand ca exista mai putine cazuri decat in cursul anului trecut, chiar daca la unitatile de primiri-urgente exista numere mai mari de persoane, dar acelasi lucru se intampla si in alte regiuni din Europa.

“Există contacte, au existat discuții și cu cei de la SANITAS. Într-adevăr, este o problemă sensibilă, mai ales la nivelul personalului TESA din spitale și încercăm ca, în perioada următoare, în cursul acestui trimestru, să găsim o soluție și pentru personalul TESA, unde există într-adevăr situații în care salarizarea personalului nu este stimulativă, în contextul … și, mă rog, comparativ și cu alt personal care lucrează în unitatea sanitară, mai ales la nivelul spitalelor.

Este o discuție. Vă dați seama că majorările de salarii nu le acordă Ministerul Sănătății, cu toate că unii așa înțeleg, nu le acordăm noi. Trebuie să existe în primul rând dialog și, bineînțeles, o disponibilitate și în funcție de modul în care se strâng banii la bugetul de stat, încât acest lucru să poată să fie nu numai aprobat, ci și implementat.

Sunt mai puține, în continuare sunt mai puține cazuri decât anul trecut. Important este să înțeleagă toată lumea că prezentarea la medicul de familie este prioritară, la camerele de gardă și la unitățile de primiri urgențe doar pentru persoanele care au cazuri mai complicate, care prezintă comorbidități, mai ales că așteptarea prelungită la unitățile de primiri urgențe.

Nu este indicată, iar dacă e vorba de o formă ușoară sau medie, evident, așteptarea va fi mai lungă, pentru că în primă fază sunt consultate, sunt evaluate persoanele care au cazuri grave, nu neapărat de gripă, dar pot să fie și alte tipuri de patologie. E o situație care se întâmplă peste tot în Europa.

Am văzut o situație similară și în Franța, există supraaglomerări la nivelul camerelor de gardă, dar indicația noastră este să fie contactat medicul de familie, iar medicația care se administrează în cazul virozelor respiratorii să fie recomandată de medic, să se evite antibioticele, pentru că nu sunt utile în tratamentul virozelor respiratorii.”