Consiliul si Parlamentul European Anunta Noi Reguli pentru Tranzactiile Crypto

Consiliul Parlamentul European Anunta Noi Reguli Tranzactiile Crypto

Consiliul și Parlamentul European au ajuns recent la un acord provizoriu în ceea ce privește elemente cheie ale pachetului de măsuri pentru combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Acest acord, subliniat de ministrul belgian al Finanțelor, Vincent Van Peteghem, reprezintă un pas important în protejarea cetățenilor și a sistemului financiar al Uniunii Europene.

Acordul face parte dintr-un nou sistem al UE destinat să îmbunătățească modul în care funcționează și interacționează sistemele naționale de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Ministrul Van Peteghem a evidențiat că acesta va reduce semnificativ posibilitățile fraudatorilor, crimelor organizate și teroriștilor de a legitima veniturile obținute ilegal prin intermediul sistemului financiar.

Noua reglementare va transfera toate normele aplicabile sectorului privat, în timp ce directiva se va concentra pe organizarea sistemelor instituționale de combatere a spălării banilor și finanțării terorismului la nivel național în statele membre.

Consiliul si Parlamentul European Anunta Noi Reguli pentru Tranzactiile Crypto

Un aspect inovator al acordului provizoriu este armonizarea regulilor la nivelul întregii Uniuni Europene. Pentru prima dată, se va realiza o standardizare exhaustivă, eliminând lacunele care până acum au permis infractorilor să spele venituri ilicite sau să finanțeze activități teroriste.

Acordul asupra directivei are ca scop îmbunătățirea organizării sistemelor naționale în lupta contra spălării banilor. Entitățile cu obligații de raportare, cum ar fi instituțiile financiare, băncile, agențiile imobiliare, serviciile de gestionare a activelor, cazinourile și comercianții, joacă un rol vital ca apărători în acest cadru, având capacitatea de a detecta activități suspecte.

În plus, Consiliul și Parlamentul au introdus măsuri specifice de due diligence pentru relațiile de corespondență transfrontaliere în cazul furnizorilor de servicii de cripto-active.

O altă măsură importantă convenită se referă la instituțiile de credit și financiare, care vor aplica proceduri de due diligence sporite în relațiile de afaceri cu persoane de valoare netă ridicată, implicând gestionarea unei cantități mari de active. Nerespectarea acestor proceduri va constitui un factor agravant în cadrul sancțiunilor aplicabile.

De asemenea, a fost stabilită o limită maximă la nivelul UE de 10.000 EUR pentru plățile în numerar. Această măsură este destinată să îngreuneze eforturile infractorilor de a spăla bani prin tranzacții în numerar. Statele membre vor avea posibilitatea de a stabili o limită maximă mai mică, în funcție de necesitățile lor specifice.

În concluzie, conform acordului, entitățile obligate vor trebui să identifice și să verifice identitatea persoanelor care efectuează tranzacții ocazionale în numerar între 3.000 și 10.000 EUR. Aceste măsuri reprezintă un pas înainte în consolidarea securității financiare a UE și reflectă angajamentul continuu al Uniunii de a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, protejând astfel integritatea sistemului financiar și pe cei ai cetățenilor săi.