MApN: Detalii despre Participarea Romaniei la Conferinta Comitetului Militar al NATO

MApN le aduce in atentie romanilor detaliile importante ale participarii Romaniei la Comitetul Militar al NATO, iata ce s-a discutat acolo.

MApN Participarea Romaniei Conferinta Comitetului Militar NATO

MApN a publicat o serie e detalii extrem de importante cu privire la participarea Romaniei la conferinta Comitetului Militar al NATO, tara noastra fiind reprezentata de catre Seful Statului Major al Apararii, generaul Gheorghita Vlad, evenimentul desfasurandu-se intre 17 si 18 ianuarie la Bruxelles.

MApN detaliaza mai jos ceea ce a fost discutat in cadrul acestei structuri importante din cadrul NATO, iar asta pentru ca vorbim despre protejarea Romaniei impotriva oricarui tip de atacuri, in special in plin context al razboiului din Ucraina, dar si imbunatatirea interoperabilitatii cu fortele aliate.

“Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat, în zilele de 17 și 18 ianuarie, la conferința Comitetului Militar NATO, în formatul șefilor Apărării, organizată la sediul Alianței din Bruxelles. Sesiunile de lucru s-au axat pe teme de interes strategic cum ar fi executabilitatea setului de planuri subsumate „Conceptului Descurajării și Apărării în spațiul euro-atlantic”.

Viitoarele operații multidomeniu și adaptarea structurii de comandă-control, respectiv îmbunătățirea capacității de reacție și a interoperabilității capabilităților de apărare antiaeriană („Integrated Air and Missile defence”). În contribuțiile avute în cadrul reuniunii, generalul Vlad a evidențiat faptul că „executabilitatea planurilor de apărare este o prioritate, care trebuie realizată prin efortul fiecărei națiuni aliate, dar și prin efort colectiv, necesar pentru depășirea dificultăților”.

Șeful Apărării din România a abordat teme privind alocarea semnificativă de forțe, dezvoltarea de capabilități, precum și necesitatea abordării unei logistici colective. Totodată, a informat că, la nivelul Forțelor Armate Române, sunt în curs procese complexe de dezvoltare a capabilităților, incluzând cele din domeniul susținerii logistice.

În marja comitetului, generalul Vlad Gheorghiță a avut întâlniri bilaterale cu adjunctul secretarului general NATO, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, locțiitorul Comandantului Suprem Aliat pentru Transformare, președintele Comitetului Militar NATO, respectiv cu omologii săi din Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Polonia, SUA și Turcia.

Comitetul Militar NATO, cea mai înaltă autoritate militară în cadrul organizației, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor Apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței.”