Ministrul Educatiei: Anuntul de URGENTA al Ligiei Deca, din Cauza Violentei in Scolile din Romania

Ministrul Educatiei a facut un foarte important anunt de urgenta, Ligia Deca vorbind despre violenta in scolile din toata Romania si masurile luate.

Ministrul Educatiei Anuntul URGENTA Ligiei Deca Cauza Violentei Scolile Romania

Ministrul Educatiei a facut un foarte important anunt de urgenta din cauza violentei din scolile din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca ne aduce in atentie situatia de la scoala bucuresteana in care un elev a fost violat, iar alte cazuri de violenta au iesit la lumina, in atentia noastra fiind adus un ghid facut de minister.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre acest ghid, care are menirea de a ajuta romanii sa inteleaga mai bine cum trebuie sa gestioneze scolile violenta in randul elevilor, chiar daca nu toate o fac asa cum trebuie, Ligia Deca incercand sa le arate romanilor ca ministerul sau trateaza extrem de serios aceste probleme.

“Pentru a sprijini școlile în gestionarea cazurilor de violență din școli și pentru menținerea unui mediu sigur, vă amintim că am creat un pachet de infografice pentru aplicarea „Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor și a personalului unității de învățământ, precum și al altor situații corelate în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar”, aprobată în septembrie 2023.

Deciziile corecte luate la momentul potrivit pot face diferența dintre siguranță și risc, de aceea cunoașterea tuturor procedurilor este esențială. Pachetul de infografice poate fi descărcat de pe website. În aplicarea prevederilor acestei proceduri, personalul școlii trebuie să dea atenție specială următoarelor aspecte: dacă e martorul unei fapte de violență, personalul școlii are obligația să elimine riscurile și să le redea elevilor sentimentul de siguranță fizică și emoțională.

In cazul faptelor de violență gravă care constituie infracțiuni, directorul este obligat să sesizeze poliția; în cazul faptelor de violență gravă asupra minorilor (săvârșite de preșcolari, elevi, personalul școlii) directorul școlii este obligat să sesizeze 119 (DGASP); personalul școlii este obligat să comunice cu părinții/reprezentanții legali despre situația de violență/corelată în absența antepreșcolarului, preșcolarului, elevului.

In prezența consilierului și/sau mediatorului școlar, într-un spațiu care asigură confidențialitatea celor implicați. Personalul școlii stabilește și aplică măsuri de sprijin pentru victime și autori, precum și sancțiuni pentru autori. În cazurile de violență a elevilor asupra personalului din școală, dacă există suspiciunea unei infracțiuni, directorul unității de învățământ sesizează Poliția (112).

Violența asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor este o formă de violență asupra copilului și reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet, violență de gen, hărțuire sexuală etc. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între antepreșcolari, preșcolari, elevi. De asemenea, violența asupra antepreșcolarilor, preșcolarilor, elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere.”