Ministrul Educatiei: 2 Anunturi de ULTIM MOMENT Oficiale, Aduse in Atentia Elevilor si Scolilor

Ministrul Educatiei 2 Anunturi ULTIM MOMENT Oficiale Aduse Atentia Elevilor Scolilor

Ministrul Educatiei aduce in atentia elevilor si scolilor din toata Romania 2 anunturi oficiale de ultim moment, Ligia Deca vorbind in primul dintre ele despre raportul national al Studiului privind Educatia Civica si pentru Cetatenie, el relevand ca elevii romani sunt implicati activ in comunitatile din care fac parte.

Ministrul Educatiei a vorbit deasemenea si despre ceea ce inseamna activitatile care pot fi derulate prin programul Saptamana Verde, metodologia pentru aceasta fiind publicata pentru consultare publica, astfel ca oricine poate sa afle mai multe informatii cu privire la ceea ce se intampla in cadrul ei.

“Am participat, ieri, la prezentarea raportului național al Studiului privind Educația Civică și pentru Cetățenie 2022, studiu internațional desfășurat în România de Laboratorul de Testare Educațională al Universității din București.
Conform raportului, cei mai mulți elevi din România participă la alegerea reprezentanților clasei lor, fac voluntariat, sunt preocupați de protecția mediului și au un sentiment puternic de apartenență europeană.

Într-o societate amenințată de propagarea rapidă a știrilor false, radicalizare, conflicte violente și schimbări climatice, tinerii trebuie să fie pregătiți să aplice principiile democrației în situații dificile și neașteptate. E responsabilitatea noastră să stimulăm gândirea civică și să cultivăm democrația în fiecare clasă și școală! Istoria țării noastre nu ne permite să subestimăm importanța educației pentru democrație!

De aceea, am susținut și voi susține în continuare atât studiile, cât și politicile sau programele de educație civică! Felicitări Universității București pentru organizarea evenimentului! Unitățile de învățământ sunt încurajate să proiecteze, inițieze și desfășoare activități adaptate nevoilor preșcolari/elevilor, familiilor acestora și climatului școlar. Activitățile sunt bazate pe implicarea activă a preșcolarilor/elevilor, pe cooperare și crearea unui spațiu de învățare adecvat pentru fiecare și pot avea un impact semnificativ și pozitiv asupra acestora.

De asemenea, o componentă importantă este implicarea părinților în activitățile școlii, alături de alți parteneri sau reprezentanți ai comunității locale. Activitățile pot fi organizate exclusiv în timpul programului „Săptămâna verde”, dar achizițiile se pot face și în afara acestei perioade. Activitățile eligibile în cadrul proiectului sunt: participarea la excursii în domeniul educației pentru mediu și schimbări climatice (transport, cazare și masă – dacă este cazul, intrare la grădini botanice/în parcuri naționale, muzee, bilete la evenimente sau la cinema – filme documentare etc.).

Inclusiv deplasări pentru cercetare în teren (rezervații, site-uri de importanță comunitară – plante/animale ocrotite); amenajarea spațiului verde al școlii, amenajarea de mini-grădini botanice sau mini-sere, amenajarea de grădini suspendate/pe acoperișul școlii sau al clădirilor conexe (mobilier de grădină din materiale reciclate/reciclabile sau recuperate, material săditor, pământ, fertilizant, unelte, mănuși, folie plastic și de mulcire, ierbicid, pietriș, scoarță de copac, gărdulețe, vopsea ecologică, var etc.);