Schengen: Noi Masuri Oficiale de ULTIM MOMENT Adoptate de PE, ce Afecteaza Aderarea Romaniei

Schengen a anuntat o serie de noi masuri oficiale de ultim moment adoptate de Parlamentul European, care afecteaza finalizarea aderarii Romaniei la Schengen.

Schengen Noi Masuri Oficiale ULTIM MOMENT Adoptate PE Afecteaza Aderarea Romaniei

Schengen trece printr-un amplu proces de reforma in aeasta perioada, iar asta pentru ca dupa adoptarea pactului privind azilul si migratia, acum vedem de la Parlamentul European adoptate noi reglementari, in baza carora tarile din Spatiul Schengen pot introduce controale la granitele proprii timp de 2 ani, cu extindere pe inca unul, iar asta afecteaza aderarea Romaniei.

Schengen devine un sistem care in care se poate abuza de reguli pentru impunerea de controale la granitele terestre, timp de multi ani de zile, daca statele considera ca exista pericole externe pentru ele, iar asta in contextul in care finalizarea aderarii Romaniei la Schengen e blocata de problema migratiei, complicandu-ne situatia.

Schengen se distanteaza de principiile care au stat la baza crearii sale, iar din pacate sansele ca finalizarea aderarii Romaniei sa aiba loc mai devreme, in loc de mai tarziu, scad tot mai mult, fara ca tara noastra sa poata face prea multe pentru a rezolva problemele care i se impuna si a reveni complet la normal in curand.

“Statele Schengen pot răspunde la o amenințare gravă la adresa ordinii publice sau a securității interne, implicând terorism, crimă organizată sau mișcări bruște și neautorizate la scară largă a resortisanților țărilor terțe, prin autorizarea controalelor temporare la frontieră de maximum doi ani, cu o posibilă prelungire suplimentară cu un an.

Înainte de a lua decizia de a reintroduce controalele la frontieră, statul membru trebuie să evalueze eficacitatea, proporționalitatea și efectele secundare ale unei astfel de decizii și, după șase luni, să elaboreze o evaluare a riscurilor. Atunci când un stat a notificat altora intenția sa de a restabili controalele la frontieră, Comisia poate lansa consultări între acel stat și vecinii săi.”