Ministrul Sanatatii: Informari Oficiale de ULTIM MOMENT de la Alexandru Rafila privind Problemele din UE

Ministrul Sanatatii a facut o serie de informari oficiale de ultim moment, Alexandru Rafila aducand in atentia romanilor, problemele din UE.

Ministrul Sanatatii Informari Oficiale ULTIM MOMENT Alexandru Rafila Problemele UE

Ministrul Sanatatii a facut o serie de foarte importante anunturi de ultim moment cu privire la masurile oficiale luate pentru Romania in contextul problemelor serioase din domeniul farmaceutic, Alexandru Rafila aducandu-ne in atentie problemele cu care se confrunta UE cand vine vorba despre productia de medicamente, o situatie foarte serioasa.

Ministrul Sanatatii detaliaza mai jos efectul pe care l-au avut masurile luate de catre Romania pentru a rezolva aceasta problema foarte serioasa, iar asta in contextul in care Alexandru Rafila a declarat ca masurile sale au fost apreciate la nivelul Uniunii Europene ca unele bune pentru contrarea efectelor negative ale lipsei de materie prima farmaceutica.

“In ultimele zile am fost la reuniunea ministrilor UE si am discutat despre problemele farmaceutice in Uniunea Europeana, iar acolo sunt niste probleme mari de tot, noi am trecut cu bine, as spune, anul trecut, cand au fost discutii despre antitermice, antiinflamatorii, sau despre unele antibiotice simple, ca sa spunem asa, gen amoxicilina.

Toate tarile se confrunta cu acest lucru, pentru ca Romania este parte a UE, care este dependenta aproape in totalitate de importurile materie prima din China si India. Materiile prime si acolo se aduc cu foarte mare dificultate, s-au lungit foarte mult lanturile de distributie, pe de o parte, pe de alta parte si acolo costurile sunt mai mari la transport, odata cu scumpirea combustibilului.

Toate aceste lucruri se reflecta si in industria farmaceutica si sunt foarte multe produse care nu mai sunt rentabile pentru companiile producatoar si trebuie gasit un echilibru intre nevoia de a avea aceste produse pe piata si pretul lor. Noi am marit pretul la medicamente anul trecut cu un procent cuprins intre 7% – 14%, pentru medicamentele cu preturi cuprinse intre 25 LEI si 50 LEI.

Un medicament care costa 20 de LEI, s-a marit 2.5 LEI, iar un medicament care costa 40 de LEI, s-a marit cu 2.8 LEI. Daca nu faceam acest lucru, dispareau si mai multe medicamente de pe piata. UE isi propune sa dezvolte noi capacitati de productie, inclusiv prin acordarea unor ajutoare companiilor farmaceutice europene, incat dependenta fata de Asia sa scada si Europa sa devina autosuficienta.

Noi avem 21 de fabrici de medicamente in Romania, una este cu capital majoritar de stat, Antibiotice Iasi, insa toate au aceasta problema a aprovizionarii, pe de o parte. Politica pe care am facut-o noi in domeniul medicamentului, tocmai pentru a tine produsele pe piata, a fost apreciata la nivelul UE si am avut o discutie cu reprezentanti ai industriei.”