Comisia Europeana Anunta Intrarea in Vigoare a Unor Noi Reguli in UE

Comisia Europeana Anunta Intrarea Vigoare Unor Noi Reguli UE

Luni, noile reguli privind stabilirea unei identități digitale europene au fost oficial implementate. Acestea reprezintă un pas major spre facilitarea accesului tuturor cetățenilor și rezidenților UE la un portofel personal de identitate digitală europeană până în anul 2026. Portofelul european de identitate digitală va fi disponibil printr-o aplicație mobilă emisă în fiecare stat membru al Uniunii Europene. Aceasta va permite cetățenilor și rezidenților să se identifice online în mod securizat pentru a accesa diverse servicii publice și private pe tot cuprinsul Europei.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă potrivită pentru era digitală, a subliniat importanța acestui moment: „Astăzi marchează un pas important în dezvoltarea portofelului de identitate digitală al UE. Peste aproximativ doi ani, fiecare european va putea să gestioneze în siguranță documentele digitale personale și să acceseze servicii online publice și private, cu control deplin asupra datelor personale dintr-o aplicație mobilă personală oferită în mod voluntar tuturor cetățenilor și rezidenților europeni.”

Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a adăugat: „Intrarea în vigoare a normelor europene privind identitatea digitală este un pas major către obiectivul UE pentru 2030 de a oferi cetățenilor europeni posibilitatea de a utiliza o identitate digitală sigură și care să păstreze confidențialitatea. Va oferi cetățenilor controlul asupra datelor lor personale în lumea digitală și va consolida suveranitatea tehnologică a Europei.”

Portofelul de identitate digitală al UE promite să revoluționeze modul în care ne identificăm digital. Utilizatorii vor putea accesa servicii online, partaja documente digitale, precum permise de conducere mobile sau rețete electronice, deschide conturi bancare și efectua plăți, având întotdeauna control deplin asupra datelor lor personale. Comisia Europeană a investit deja 46 de milioane EUR din Programul Europa Digitală în patru proiecte pilot la scară largă pentru a testa diverse utilizări ale portofelului de identitate digitală, inclusiv în domenii precum sănătatea electronică, plăți, educație și calificări profesionale.

După implementarea noilor norme, Comisia va pregăti acte de punere în aplicare pentru a asigura un nivel ridicat de securitate și protecție a datelor pentru toate portofelele digitale și pentru a garanta funcționarea fără probleme a acestora în întreaga Uniune Europeană.

Această inițiativă promite să aducă Europa mai aproape de o era digitală sigură și integrată, unde fiecare cetățean și rezident să beneficieze de servicii digitale de încredere și eficiente.